Bugün dünyanın hangi metropolüne giderseniz gidin, hepsinin bir ortak noktası var: Akmayan trafik. Teknoloji şirketleri ise bu sorunun çözümünü göklerde arıyorlar. Şirketler, bir dönemin hayali olan uçan araçları hayata geçirmek için hiç olmadığı kadar kaynak harcıyorlar.
Elbette bu çalışmaların arkasında uçan araçlara yönelik küresel pazarın önemi büyük. Zira, danışmanlık şirketi Boston Consulting Group'a göre 2030 yılında küreselde 1 milyar uçuş söz konusu olacak. Pastanın büyük bir kısmını ise insansız hava taksilerinin alması bekleniyor. 2030 yılında 12 bin bulması beklenen uçan taksilerin sayısı, 2050 yılında geldiğimizde nerdeyse 100 bini bulması bekleniyor.
Ancak havacılık teknolojisinde atılan adımlar şimdilik yeterli değil. Özellikle geleneksel havacılık teknolojisi, otonom taksilerde kullanılamayacak kadar pahalı, büyük ve çok ağır.
Otomobillerden uçan taksilere
Çözümü ise otomotiv endüstrisinde tecrübesi yüksek şirketler üretmeye çalışıyor. Çoğunlukla bir endüstriyel şirket olarak tanımlanan otomobiv yan sanayi üreticisi Bosch ise teknolojik yatırımlarını artırarak, uçan taksilere yönelik modern sensör teknolojisi üzerinde çalışıyor. Bosch otomobillerde kullandığı ve kısaca MEMS adını verdiği mikroelektromekanik sistemlerini uçan taksilere uygun olarak geliştiriyor ve birden fazla sensör çeşidinin olduğu bir kutuda topluyor.
Bosch’un sensör kutusunda örneğin;uçağın hareketlerini ölçen hız sensörleri bulunuyor. Bu sensörler, aracın nereye gittiğini, hızını ya da fren yapıp yapmadığını gösteriyor. Basınç sensörleri ise barometrik basınç ile uçuşun yüksekliğini ölçerek ve akım hızını dinamik basınç ile belirleyen paketin bir parçası olarak karşımıza çıkıyor.
Şirket, sensör kutusunu girişimlerden, havacılık şirketlerine kadar sahadaki birçok oyuncuya ulaştırmak istiyor.
Uçan taksilerin, en geç 2023 yılında ticari amaç ile metropollerde süzülmesi bekleniyor. Dubai, Los Angeles, Singapur gibi şehirlerde test uçuşları için verilen tarih ise 2020. Konsept ve yolcu koltuk sayısına bağlı olarak, bir taksi fiyatının yaklaşık 500.000 Euro olması tahmin ediliyor. Bu nedenle otomatik ve elektrikle çalışan uçakların paylaşım ekonomisine dayalı bir iş modeli ile sunulması bekleniyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap