TikTok beşinci çeyreğinde de App Store zirvesindeki yerini korumayı başardı

2019'un ilk çeyreğinde App Store üzerinden 33 milyon indirme alan TikTok, YouTube, Instagram, WhatsApp ve Messenger'ı geride bıraktı.
TikTok beşinci çeyreğinde de App Store zirvesindeki yerini korumayı başardı

Yakın zamanda moderasyon tarafında yaşadığı problemlerle gündeme gelen TikTok, ödediği cezalara rağmen zirvedeki yerini korumaya devam ediyor. 

Sensor Tower verilerine göre TikTok beş çeyrektir App Store'da en çok indirilenler arasında 1. sırada yer alıyor. İlk çeyrekte App Store üzerinden 33 milyon indirme alan TikTok, sırasıyla YouTube, Instagram, WhatsApp ve Messenger'ı geride bırakmayı başardı.

Bu arada Twitter'ın 16. sırada yer aldığını da ekleyelim. 11.7 milyon App Store indirmesi alan uygulama 2015'in ilk çeyreğinden bu yana ilk defa bu seviyede bir ilgi görüyor. Uygulamadını yıldan yıla yüzde 3.6 oranında büyüme gösterdiğini de belirtelim. Yine de bu oranların doğrudan etkileşimle bağlantılı olmadığını söylemekte fayda var. 

Sosyal ağlar arasında öne çıkan TikTok ilk çeyrekte App Store'da zirveye oturmuş olsa da Android cihazlar için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Gelişmekte olan pazarlarda sıkça tercih edilen Android işletim sistemi, daha geniş bir kullanıcı tabanına sahip. Bu nedenle Android'teki trendler çoğunlukla iOS trendlerine kıyasla farklılık gösteriyor. 

Geçtiğimiz çeyrekte Google Play'in en çok indirilen uygulamalarında WhatsApp 199 milyon indirme ile ilk sırada yer aldı. WhatsApp'ı sırasıyla Messenger, TikTok, Facebook ve Instagram takip etti. 2019'un ilk çeyreğinde hem TikTok hem de Facebook, WhatsApp ve Messenger 150 milyondan fazla indirmeye ulaştı. 

Bu noktada TikTok'un Facebook uygulama ailesi dışında sivrilebilen tek sosyal ağ olduğunu söylemek mümkün. Üstelik TikTok Android'te zirveye oturmasa da 2019'un ilk çeyreğinde ciddi bir indirme oranını yakalamış durumda. Özellikle Hindistan'da 88.6 milyon yeni kullanıcı tarafından indirilen TikTok 2018'in ilk çeyreğindeki indirme oranının 8.2 katına çıkmayı başardı. 

Öte yandan yaşanan gelişmeler ve moderasyon problemleri bu büyüme oranının önüne geçebilir. Zira pornografi dahil olmak üzere yasa dışı içerik nedeniyle uygulama Nisan ayında Hindistan'da yasaklandı. Yasak kaldırılmış olsa da bu nedenle şirketin 15 milyon indirme kaybettiğini tahmin eden Sensor Tower, gelecek aylarda bu kaybın çok daha yüksek olacağını ön görüyor. 

TikTok dışında ilk çeyreğin öne çıkan uygulamaları arasında YouTube Kids de kendini gösteriyor. Çeyrekten çeyreğe yüzde 291 büyüme gösteren uygulama, Google Play'de 29 milyon indirmeye ulaştı. Bu sayede tıpkı YouTube Music gibi ilk 20 uygulama arasına girmeyi de başardı. 

Tüm bu verilere baktığımızda, bu çeyrekte App Store ve Google Play dahil olmak üzere toplamda 220 milyon indirmeyle zirveye oturan ismi WhatsApp. 

Bu kapsamda Messenger 203 milyon indirmeyle ikinci sıraya yerleşirken, TikTok, Facebook ve Instagram'ı geride bırakarak üçüncü sırada yerini alıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.