Elektrikli hava taksisi girişimi Lilium, beş kişilik yeni uçağının ilk testini tamamladı

Almanya merkezli hava taksisi girişimi Lilium, tam ölçekli ve tamamen elektrikli beş kişilik uçağının ilk testini tamamladığını açıkladı.
Elektrikli hava taksisi girişimi Lilium, beş kişilik yeni uçağının ilk testini tamamladı

Almanya merkezli hava taksisi girişimi Lilium, tam ölçekli ve tamamen elektrikli beş kişilik uçağının ilk testini tamamladığını açıkladı. Münih merkezli şirketin paylaştığı videoda, Lilium'un pilotsuz uçağının bir helikopter gibi havalandığı ve akabinde kısa bir süre gezindikten sonra iniş yaptığı görünüyor.

Lilium'un yeni testi çok önemli değilmiş gibi görünse de 2025 yılına kadar birden fazla şehirde tamamen operasyonel bir uçan taksi hizmeti başlatmayı uman bir şirket için büyük bir adım olduğunu söyleyebiliriz. Şimdiye kadar gördüğümüz diğer üretim elektrikli uçaklara kıyasla Lilium Jet, bir çift paralel ve asimetrik eğim rotor kanatlı iniş takımlarıyla dikkat çekmeyi başarıyor. Lilium Jet'te kanatların dikey kalkış için eğilen ve daha sonra yatay uçuş için öne kayan toplam 36 elektrikli jet motoruyla donatıldığını belirtelim. Uçakta kuyruk, dümen, pervane veya dişli kutusu bulunmuyor. Şirket, tamamlandığı zaman Lilium Jet'in 300 km menzile ve 300 km/saat hıza sahip olacağını söylüyor.

Şirket daha önce de deneme uçuşları gerçekleştirmişti. 2017 yılında, Lilium tamamen elektrikli iki koltuklu dikey kalkış ve iniş (VTOL) prototipinin ilk deneme uçuşunu yaptı. Fakat prototip dikeyden ileri uçuşa geçişi gösterebilse de Lilium'un bu zamana kadar tam ölçekli Lilium jeti bulunmuyordu. 

Lilium, taksiler için tasarımları olan tek şirket değil. Dünya çapında 100'den fazla farklı elektrikli uçak programı bulunuyor. Uber ile birlikte çalışan Airbus, Boeing ve Bell'in yanı sıra, jet destekli elektrikli motorlar olan Joby Aviation ve Kitty Hawk gibi büyük isimler de bu sektörde kendine yer buluyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.