Geçtiğimiz aylarda YouTube'un yükselen trendilerinden Study With Me'yi sizlerle paylaşmıştık. Son zamanlarda YouTube'un Trend sekmesine göz gezdirdiğinizde Arap dizilerinin ve içeriklerinin öne çıkmaya başladığını fark edebilirsiniz. Ciddi izlenmelere ulaşan bu içerikler, genellikle Bab Al Hara gibi geleneksel dizilere ait.
2006 yılında yayın hayatına başlayan Bab Al Hara'nın Arap televizyonları üzerinden on milyonlarca izleyiciye ulaştığını da ekleyelim. Türkiye trendlerinde de kendini gösteren dizinin şu anda tek bir bölümünde 963 bin 882 görüntüleme ve 8 bin 300 beğenisi bulunuyor. Bu videonun tek gün içinde bu rakamlara ulaştığını eklemekte de fayda var.
https://www.youtube.com/watch?v=RocS8p5DRXY&t=258s
Aynı şekilde trending sekmesinde yer alan bir başka videonun da bir arap dizisi olduğunu belirtelim. Salasel Dahab isimli bu dizinin YouTube'da yayınlanan tek bir bölümü 1 gün içinde 418 bin görüntülemeye ve 3 bin beğeniye ulaştı. Trending sekmesine bakıldığında dizilerin yanı sıra TV için üretilen yarışma programlarının da öne çıktığı görülüyor.
Öte yandan Arap yapımlarının yanı sıra amatör içerik üreticilerinin oluşturduğu Arapça içeriklerin de ilgi gördüğünü belirtelim.Örneğin Mohamaed Dimo kullanıcısı tarafından oluşturulan bir içerik bir gün içinde 187 bin görüntülemeye ve 10 bin beğeniye ulaştı. Bu amatör içeriğin İstanbul'da çekilmesi, Araplar tarafından sıkça ziyaret edilen bu şehrin, içeriklerde de ilgi görmesine yol açmış olabilir.
Tıpkı Mohamaed Dimo'nun amatör çekimleri gibi GAD TV isimli YouTube kanalı da Trending sekmesinde yerini alıyor. Bir gün içinde 45.ci sıraya yerleşmeyi başaran GAD TV videosu, 300 binden fazla görüntüleme ve 32 bin beğeni almış durumda.
Türkiye'deki Trending sekmesinde yükseliş gösteren Arapça içerikler, başarılarını 2011'den beri Türkiye'ye sığınmakta olan Suriyeli göçmenlere de borçlu olabilir. Zira İçişleri Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de Haziran 2018 itibariyle 3 milyon 570 bin 352 Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Bu noktada içerik üreticilerin, ciddi bir hedef kitleyle karşılaştığını söylemek mümkün. Arapça içerik üreten YouTube kanalları Türkiye'den trafik almaya devam ederken, Türkiye merkezli içerik üreticilerinin de bu yeni hedef kitleyi dikkate alması söz konusu olabilir.