Google Nest, gizlilik odağında kullanıcı yetkilerini sınırlandırmaya kararlı

Google Nest Ürün Başkan Yardımcısı Chandra: "İlerleyen dönemde ürünün sahibinin, ürünlerimizin nasıl çalışacağını dikte etmesine müsade etmeyeceğiz."
Google Nest, gizlilik odağında kullanıcı yetkilerini sınırlandırmaya kararlı

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte akıllı cihazların verilerimiz üzerindeki kontrolü gün geçtikçe ciddi bir tartışma konusu olarak gündeme geliyor. Çoğunlukla mobil cihazların kullanıcıları verilen izinler doğrultusunda dinleyebilmesi ve izleyebilmesi, gizlilik ve güvenlik kaygılarını da beraberinde getiriyor. Ancak Google donanım yöneticisi Rishi Chandra kullanıcı ve ürün arasındaki ilişkinin değişeceğini ifade ediyor. 

Özellikle Nest ve Portal gibi akıllı cihazların evlerde, ofislerde ve sokaklarda yer almasıyla birlikte kullanıcı gizliliğinin sınırları da belirsizleşmeye başlıyor. Chandra bu konuda şu yorumu yapıyor: 

Bu ürünün sahibi mi yoksa eve gelen bir arkadaş veya bir misafir mi olduğunuzu açıklığa kavuşturmaya çalışıyoruz. Birinin evine girdiğinizde bir Hizmet Şartları imzalamanız pek söz konusu değil. Bu yüzden ürünlerimizin nasıl çalıştığı konusunda çok açık olmak zorundayız.

Google I/O 'da duyurulan yeni Nest Hub Max ile birlikte, akıllı termostat ve video kamera gibi özelliklere sahip olan Nest serisinin kullanıcı gizliliği konusundaki yaklaşımı yeniden gündeme geldi. Zira Nest gibi ürünler, başka kullanıcıların kendi verilerini ve gizliliklerini korumaları konusunda zorluklarla karşılaşmasına yol açıyor. 

Kullanıcılar kendi kullandıkları akıllı cihazlar üzerinde söz sahibi olabilirken, bir başka kişinin evine konuk olduklarında Nest gibi cihazların hangi verileri topladığına dair detaylı bir bilgiye sahip olamayabiliyor. Bu konuda da veriler üzerindeki kontrol kişilerden çok cihazı üreten firmaya ait oluyor. 

Nest'in Ürün Başkan Yardımcısı Chandra ise gizlilik kavramının kullanıcıların kişisel cihazlarının dışına taşmasıyla birlikte yeni problemleri de beraberinde getirebileceğinin farkında. Bu nedenle şirket, akıllı ev cihazları ve hizmetleriyle ilgili yeni bir gizlilik taahhüdü yayınladı.

Chandra, Herkese açık alanlarda kullanılan teknolojik cihazların, kullanıcıların güvenini kazanması için ürün tasarımında tutarlılığın önemine dikkat çekiyor. Nest Hub Max, ürününü örnek gösteren Chandra, cihazın kamerasının kayıt halindeyken kullanıcıları uyarmak için otomatik olarak yeşil ışığı açtığını belirtiyor. Bu yeşil ışığın tüm Nest cihazlarında bulunduğunu söyleyen Chandra, öte yandan diğer ürünlerde bu ışığı kapatma ayarının da mevcut olduğunu ifade ediyor. Bu noktada Chandra gelecekte üretecekleri ürünlerde bu tarz ayarlara yer vermeyeceklerini de sözlerine ekliyor:

Bunların bir kısmı, geçmişte aldığımız kararları yeniden düşünmemize neden oluyor.  İlerleyen dönemde, ürünün sahibinin, ürünlerimizin nasıl çalışacağını ya da ürünlerimizin çalışıp çalışmadığının başka insanlar tarafından nasıl anlaşılabileceğini dikte etmesine müsade etmeyeceğiz. 

Görünen o ki; bir süredir ABD'de teknoloji devlerine karşı verilen kullanıcı gizliliği ve veri güvenliği odağındaki yasal mücadeleler, meyvelerini vermeye başladı. Hatırlarsanız, Şubat ayında Google'ın  Nest Secure ürünlerine mikrofon yerleştirdiği ancak bu mikrofon konusunda kullanıcıların bilgisi olmadığı ortaya çıkmıştı. Chandra bu olayın kendilerine kullanıcı güveni konusunda iyi bir hatırlatma  olduğunu ifade ederken, gizlilik konusundaki sorumluluklarını da arttırmalarına yol açtığını dile getirdi. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.