ABD Başkanı Trump, Twitter ve Facebook'u Muhafazakar komplo teorisyenlerini engellediği için eleştiriyor

ABD Başkanı Donald Trump, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağları sağ kesimin tanınmış simalarını sansürlemekle suçladı. Trump destekçisi bu isimlerden bazıları dayanağı olmayan teoriler ve yanlış yönlendiren haberler paylaşıyor.
ABD Başkanı Trump, Twitter ve Facebook'u Muhafazakar komplo teorisyenlerini engellediği için eleştiriyor

ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü sosyal ağları öne çıkan komplo teorisyenlerimi ve sağ kesimin tanınmış simalarını sansürlemekle suçladı. Sansürlendiği iddia edilen kişilerden bazıları, herhangi bir dayanağı olmayan teorileri yayarken, sıklıkla "Trump'tan önce" temalı içeriler paylaşıyor. 

ABD Başkanı Trump, Cuma günü attığı tweette şu ifadeleri kullandı: 

AMERİKALI VATANDAŞLAR'ın sosyal medya platformlarındaki sansürünü izlemeye devam ediyorum, burası Amerika Birleşik Devletleri - ve biz hala KONUŞMA ÖZGÜRLÜĞÜ olarak bilinen bir şeye sahibiz! Yakından gözlemliyor ve izliyoruz!

Trump bunu takip eden tweetlerinde Facebook'un Diamond and Silk sayfasına yönelik engelleme girişimini gündeme getirdi. Trump'ın, Facebook'un bu sayfayı geçici olarak engellemesini kınadığını belirtelim. Bu arada bilmeyenler için Diamond and Silk sayfasından bahsetmekte fayda var. 

Gerçek isimleri Lynnette Hardaway ve Rochelle Richardson olan iki içerik üreticisinin Diamond ve Silk rumuzu altında yönettiği sayfa, sıkı bir Trump destekçisi. Diamond and Silk sayfası, 2018 yılında Facebook'un ilkelerine göre "güvenli olmayan" bir içerik paylaştığı için engellenmişti

Bu olayın ardından Facebook, ekibinin bir icra hatası yaptığını belirterek engellemeyi kaldırmıştı. Facebook yapılan hatadan dolayı özür dilese de ikili, Facebook kendileriyle hiç iletişime geçmediğini iddia etti. Ancak Erick Erickson, Facebook'un telefon aramaları, Facebook Messenger ve mailler üzerinden ikiliye ulaşmaya çalıştığını kanıtlayarak bu iddianın gerçek olmadığını ortaya çıkardı.

Trump ise attığı tweette olayı şöyle aktardı: 

Harika Diamond and Silk, Facebook tarafından çok korkunç muamele gördü. Çok çalışıyorlar ve onlara yapılanlar çok üzücü - biz de bunu araştırıyoruz.

Başkan Trump, bu engellemelerin sosyal ağ liderlerinin siyasi olarak taraf tutmasından kaynaklandığını iddia ediyor. Facebook, Twitter ve Instagram gibi şirketler, son zamanlarda sağ kanadın öne çıkan isimleri tarafından ciddi anlamda mercek altına alınıyor. 

Trump attığı tweetlerde sağ kesimin sosyal ağlarda sıkça engellenmesine de dikkat çekti: 

Muhafazakarlar için sosyal medya gittikçe kötü bir hal alıyor. James Woods gibi Muhafazakar düşünürlerin Twitter'da ve Paul Watson'ın Facebook'ta engellemesine çok şaşırıyorum. 

James Woods'un Twitter hesabı Demokratlara karşı uydurma bir meme kullanarak, takipçileri yanlış yönlendirmesi ve seçim sürecini etkilemesi nedeniyle kapatılmıştı. Twitter, bu içeriği kaldırırsa hesabını kullanmaya devam edeceğini belirtmişti ancak James Woods bunu tercih etmek yerine Jack Dorsey'yi eleştirmişti. Infowars yazarı Paul Watsons ise Twitter ve YouTube'da sıklıkla tartışmalı içerikler yayınlamaktaydı. 

Başkan Trump'ın bu konudaki iddiaları, Facebook'un komplo teorisyeni Alex Jones'u, sağ görüşe yakın konuşmacı Milo Yiannopoulos'u, aşırı sağcı vloggerlar Watson ve Laura Loomer'ı, Yahudi düşmanı olan Louis Farrakhan'ı ve komplo teorisi blogu Infowars'ı engellemesinin üzerine gündeme geldi.

Facebook ise bu kullanıcıları ideolojiye bakmaksızın şiddet ve nefret söylemini yaygınlaştırdıklarını ve öne çıkardıkları için engellediğini belirtti. Bir Facebook yetkilisi Perşembe günü yaptığı açıklamada ilke ihlallerini kastederek şu cümleleri söyledi: 

Potansiyel ihlalcileri değerlendirme süreci çok geniştir ve bugün bizi bu hesapları kaldırma kararı vermeye yönlendiren şey budur.

Facebook, Alphabet Inc. ve Twitter temsilcileri daha önce yaptıkları uygulamaları Temsilciler Meclisi'nin adli kurulunda (House Judiciary Committee) savunmuştu. Aynı şirketler platformlarında nefret söylemi ve yalan haberlere yer verdiği için de eleştirilmişti. Görünen o ki; şirketler şimdi de platformlarında bu söylemlere ve yalan haberlere yer vermedikleri için eleştiriliyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.