Facebook'un Federal Ticaret Komisyonu'na ceza ödemek için 3 ile 5 Milyar dolar arasında seyreden bir meblağı nakit olarak kenara ayırdığını sizlere aktarmıştık. Federal Yasa Koyucular, Facebook'un kullanıcıları kişisel verilerini yönetme şeklini doğru bulmadığı için uzun süredir şirkete ceza verme konusunda hemfikir.
Ancak Federal Ticaret Komisyonu içindeki görüş ayrılıkları gün geçtikçe artış gösterdi. Komisyondaki görüşmelerde politika ve uzlaşmaya yönelik pazarlıklar kendini gösteririken, Federal Ticaret Komisyonu'nda yaşananlar da gittikçe daha karmaşık bir hal alıyor.
FTC; Facebook'un kendilerine verdiği söz tutmaması üzerine, geçmişe yönelik bir ceza uygulayarak komisyonun yaptırımlarını öne çıkarmaya aylar önce karar vermişti. Ancak konuya hakim kaynaklar, komisyon üyelerinin teknoloji şirketine verilecek olan cezanın kapsamı ve hacmi üzerine fikir ayrılıkları yaşadığını ifade ediyor.
Bu fikir ayrılığı son günlerde yapılan müzakereleri de karmaşıklaştırmaya başladı. Özellikle uygulanması beklenen finansal ceza konusunda yaşanan tartışmaların yanı sıra müzakereler boyunca en çekişmeli konulardan biri de, Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg'in, 2011 yılında yapılan bir anlaşmanın ihlal edilmesinden kişisel olarak sorumlu tutulma derecesiydi.
Facebook şiddetli bir şekilde Zuckerberg'in yasal olarak 35 bin çalışanından sorumlu tutulmaması gerektiğini savunuyor. Konuşmalarda herhangi bir uzlaşmaya varılmamış olsa da pazarlık süreci devam ediyor. Üstelik kararın önümüzdeki günlerde kesinleşmesi ve hemen ardından bu konuda bir duyuru yapılması da bekleniyor.
Bu kararın önemini bir kez daha belirtmekte fayda var. Tüm dünyanın gözü Komisyonun ve Komisyon başkanı Joseph J. Simson'ın üzerinde. Zira bu karar ABD'nin teknoloji devlerine karşı tutumunu belirleyecek nitelikte.
Komisyonun Cumhuriyetçi Başkanı Joseph J. Simons, diğer iki Cumhuriyetçi üyenin oylarına sahip. Bu durum da Simons'a anlaşmayı onaylamak için gereken yetkiyi sunuyor. Ancak Simos, 3'e 2 çoğunlukla karar vermenin Capitol Hill'de ciddi sitemlere neden olacağını düşünerek doğrudan karar verme sürecinden kaçınıyor.
Verilecek olan karar aynı zamanda Trump yönetiminin, teknoloji şirketlerini cezalandırmaya ne kadar yatkın olduğunu da ortaya koyacak. Başkan Trump, sık sık Facebook ve Amazon gibi teknoloji şirketlerinin çok fazla güce sahip olduğunu dile getiriyor. Hatta Trump, geçtiğimiz hafta Muhafazakarların sosyal ağlarda engellenmesine yönelik sitemlerini de dile getirdi.
Demokratların da Silikon Vadisi'nin gücünü dizginlemeye çalıştığını ekleyelim. Örneğin Oregon'un Demokrat Senatörü Ron Wyden, bu davanın diğer teknoloji şirketlerine timsal oluşturacağını belirterek Mark Zuckerberg'in anlaşmalardan sorumlu tutulmasoı gerektiğini ifade ediyor. Komisyondaki iki demokrattan biri olan Rohit Chopra ise FTC kurallarını çiğneyenlerin daha ağır cezalar almasını destekliyor.
Bu arada cezaya ek olarak Facebook'un teklif edilen anlaşma kapsamında gizlilik ilkelerine ve uyumuna önem veren yeni pozisyonlar oluşturduğunu belirtelim. Bunun yanı sıra FTC şirketle koordine olacak ve Facebook'un gizlilik çalışmalarını denetleyecek bağımsız bir komite oluşturacak. Bu komite ve FTC dışarıdan atadıkları bir bilirkişi ile şirketin verileri yönetme şeklini gözlemleyecek. Tüm bunların yanı sıra Facebook, gizlilik uyum yöneticisi atayarak, gizliliğin kontrol edilmesini sağlayacak. Yine de anlaşma, Facebook'un kullanıcıları takip etmesini ve ortaklarıyla bu verileri paylaşmasının önüne geçmeyecektir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap