Amazon, ABD nüfusunun yüzde 72’sine aynı günde teslimat yapabiliyor

Amazon, ABD nüfusunun yüzde 72′sine aynı gün veya ertesi gün teslimatı sunma yeteneğine sahip.
Amazon, ABD nüfusunun yüzde 72’sine aynı günde teslimat yapabiliyor

Amazon Türkiye'nin İstanbul için "aynı gün teslimat" özelliğini yayına aldığını geçtiğimiz haftalarda sizlerle paylaşmıştık. Bu özelliğe göre Amazon.com.tr tarafından satılan ve gönderilen tüm ürünler, Pazartesi’den Cumartesi’ye saat sabah 10:30’a kadar verilen siparişler, aynı gün akşam 17:00-21:00 saatleri arasında teslim ediliyor. 

Türkiye özelinde şu an için sadece İstanbul'da olan bu özellik, ABD'de ise ciddi bir yoğunluğa ulaşıyor. RBC Capital Markets'ın mart ayında hazırladığı rapora göre Amazon, ABD nüfusunun yüzde 72′sine aynı gün veya ertesi gün teslimatı sunma yeteneğine sahip. Amazon'un böyle bir seviyeye ulaşmış olmasındaki en önemli neden, son dört yılda yaptığı ve ABD'deki lojistik altyapısını neredeyse üç katına çıkarmasına yardımcı olan yatırımlar demek mümkün.

Şirketin, hızlı teslimattan yararlanabilmek amacıyla yılda 119 dolar ödeyen Prime üyeler için mevcut iki günlük ücretsiz gönderim planını bir güne düşürmesi de bunda önemli bir rol oynuyor. Morgan Stanley analistleri yaptığı açıklamada, Amazon’un 1 günlük Prime sevkiyatının tüketici beklentilerini artırdığını ve e-ticarette rekabet etme maliyetini de artırdığını söylüyor.

RBC’nin haritası Amazon’un dağıtım konusundaki dört yıllık değişimini gösteriyor. Amazon'un bir günde ulaşabildiği alanlar, kıyı kentlerinin çoğunun yanı sıra Teksas ve Ortabatı’daki büyük metropol alanlarını da kapsıyor. Şirket, bir günlük sevkiyatı genişletmek için bu çeyrekte yalnızca 800 milyon dolar harcamayı planladığını söyledi. RBC, 15 ABD eyaletinin Amazon’un aynı gün veya ertesi gün teslimatına hala erişemediğini belirtti, bu nedenle şirketin bu alanlara ulaşmak için daha fazla harcama yapması gerekeceğini söyledi.

Türkiye'de ise İstanbul dışındaki iller için aynı gün teslimatın ne zaman aktif hale getirileceği merak konusu diyebiliriz. Fakat ABD'deki gibi Prime üyeliğin ülkemizde bulunmadığını da hatırlatalım. Prime üyeliğin ülkemizde aktif edilip edilmeyeceği bilinmez. Ancak Prime'ın olmayışı, Amazon'un Türkiye pazarına girerken eksik kaldığı noktalardan biri olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor.

Türkiye özelinde teslimat hizmetlerine baktığımızda ise özellikle aynı gün teslimat ve ürününü gidip belirtilen noktadan alma konusunda Hepsiburada'nın öne çıktığını görüyoruz. 2014 yılında aynı gün teslimat hizmetini başlatan Hepsiburada, 2016 yılında Hepsiexpress'i hayata geçirmiş ve 2018'in ekim ayında da "Kargom Burada" özelliğini yayına almıştı. Şu anda Hepsiburada'nın hızlı teslimat hizmeti Hepsiexpress ile çalışan birçok şirketin bulunduğunu belirtelim. Bununla birlikte Hepsiburada'nın odağının da "hızlı teslimat"a kaydığını söyleyebiliriz. Kısacası ABD'de de öncelik Amazon'da iken, ülkemizde hızlı teslimat konusunda Hepsiburada öne çıkıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.