Spotify 100 milyon ücretli aboneye ulaştı

Dün açıkladığı ilk çeyrek raporunda ücretli abone sayısının 100 milyona ulaştığını duyuran Spotify, küresel anlamda Apple Music'i geride bırakıyor.
Spotify 100 milyon ücretli aboneye ulaştı

Spotify dün açıkladığı ilk çeyrek raporunda ücretli abone sayısının 100 milyona ulaştığını duyurdu. Ücretli abone sayısı yıldan yıla yüzde 32 büyüme gösteren Sportify, ücretsiz aboneler de dahi olmak üzere dünya çapında 217 milyon aylık aktif kullanıcıya sahip. Bu rakamlara şirketin ürünü Şubat ayında Hindistan'a açıktan sonra eklenen Hintli kullanıcıların da dahil olduğunu belirtelim. 

Bu rakamlarla birlikte Spotify, küresel anlamda Apple Music'i geride bırakmış oluyor. Zira Apple Music Nisan ayı başında 50 milyon kullanıcıya ulaştığını duyurmuştu. Öte yandan ABD özelinde Apple Music'in önde olduğunu belirtmekte fayda var. ABD'de Apple Music 28 milyon aboneye sahipken, Spotify 26 milyon abone ile Apple Music'in gerisinde kalıyor. 

Spotify'ın gelirlerine baktığımızda ise şirketin son zamanlarda neden podcast'e yöneldiğini görmek mümkün. Podcastlere daha iyi bir reklam modeli geliştireceğini söyleyen şirket, bu iyileştirilmiş reklam modeline daha iyi hedefleme, daha iyi ölçümleme ve daha iyi raporlama özelliklerinin de ekleneceğini belirtti. Bu açıklama, tıpkı reklam destekli müzik dinleme deneyiminde olduğu gibi podcast üreticilerinin de hedef kitleye göre farklı reklamlar yayınlayabileceğini gösteriyor. Yakın zamanda podcast şirketleri Gimlet Media, Anchor ve Parcast'ı satın alan Spotify, yayın platformunda 250 bine yakın podcast başlığına yer veriyor. 

Spotify bu çeyreğin sonuna kadar 222 ile 228 milyon arası kullanıcıya ulaşmayı hedefleyen Spotify, aylık ücretli abone sayısının da 107 ile 110 milyon arasında olmasını bekliyor. Bunların yanı sıra Spotify, büyüyebileceği alanlar arasında sesli komutla çalışan akıllı hoparlörleri önemsiyor. Geçtiğimiz yıl bu alanda bir kampanya düzenleyen şirket, aile üyeliği alan herkese ücretsiz Google Home Mini hoparlörü dağıtmıştı. Bu kapsamda kendi donanımını üretmeye çalışan Spotify henüz kendi hoparlörünü üretmedi. 

Tüm bu büyüme oranlarına rağmen, Spotify'ın giderlerinin yüksek olduğunu söylemek mümkün. Öte yandan giderlerdeki yıldan yıla gerileme de dikkatlerden kaçmıyor. Zira Ocak- Mart çeyreğinde 142 milyon euro gidere sahip olan şirket, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 169 milyon euro kaybetmişti. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.