Zuckerberg'e göre Facebook'un geleceği reklamlarda değil e-ticarette

Yatırımcılarla şirketin büyümesine yönelik gelecek planlarını paylaşan Zuckerberg, Facebook, Instagram ve WhatsApp'taki alışveriş ve ödeme servislerinin gelecekte büyümeyi yönetecek olan özellikler olduğunu belirtti.
Zuckerberg'e göre Facebook'un geleceği reklamlarda değil e-ticarette

Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Facebook, Instagram ve WhatsApp'taki alışveriş ve ödeme servislerinin gelecekte büyümeyi yönetecek olan özellikler olduğunu ifade etti. 

Wall Street beklentilerinin üstüne çıkan 2019'un ilk çeyrek gelir raporunu yayınladıktan sonra yatırımcılarla konuşan Zuckerberg, şirketin büyümeye yönelik gelecek planlarını paylaştı. Analistler bu görüşmede Zuckerberg'e Instagram ve WhatsApp'In sahibi olan Facebook'un alışveriş ve ödeme özelliklerine dair sorular sordu. 

Zuckerberg, reklam platformunun Facebook'un en çok gelir getiren ürünü olarak konumlanmaya devam edeceğini ancak reklamların e-ticaret ve ödeme özellikleriyle desteklenmesinin planlandığını ifade etti.

Zuckerberg bu planı şu cümlelerle tanımladı: "Bu devam eden bir süreç, ikisi birbirinden farklı değil." 

Bu açıklamalara göre şirket, Facebook, Instagram ve Facebook Marketplace için  e-ticaret odaklı ürünler geliştirmeye devam edecek. Aynı şekilde kullanıcıların bu platformlar üzerinden alış veriş yapmasını sağlayan yeni araçların geliştirilmesi de olası. 

Öte yandan kullanıcıların uygulama içi satın almasında artış görüldükçe markaların da platformda daha fazla reklam çıkması ihtimal dahilinde. Aynı şekilde e-ticaret ve ödeme odaklı özelliklerdeki artış ile birlikte, Facebook uygulama ailesinin değeri, özellikle müşteri deneyimi açısından markaların ve küçük işletmelerin gözünde artış gösterebilir. 

Bu anlamda Instagram Ajans ve Markalar Başkanı İlke Çarkçı'nın Webrazzi Dijital 2019'da gerçekleştirdiği oturumu hatırlatmakta fayda var. Çarkçı, markaların markaların dönüşümü bölen pürüzler olmaksızın e-ticaret operasyonunu nasıl yönetebileceğini ve bu süreçte Facebook uygulama ailesinden nasıl destek alabileceğini aktarmıştı. 

Hatırlarsanız, Çarkçı konuşmasında yakın zamanda Instagram'da yayına alınan ödeme servisine de yer vermişti. Instagram'dan çıkış yapmanıza gerek olmadan ürünler almanızı sağlayan ve ödeme bilgilerini hafızasında tutan bu özellik oldukça değerli. Zira Deutsche Bank analistleri 2021 yılında yalnızca bu özellik üzerinden 10 milyar dolar gelir elde edilebileceğini ön görüyor. 

Facebook'un yeni mesajlaşma servisi WeChat'e benzeyebilir

Zuckerberg ayrıca kullanıcıların işletmelere ödeme yapabileceği yeni teknolojileri hayata geçirmeyi planladığını da söyledi. Açıklamalara göre Zuckerberg kullanıcıların şirketlere, Facebook'un tüm uygulamaları birleştirdiği mesajlaşma platformu üzerinden yapmasını planlıyor. 

Sanırım nihayetinde Ödemeler özelliği oluşturacağımızı göreceğiz.… Amaç, Instagram ve Facebook'ta yer alan şehir meydanı benzeri daha geniş platformlarda keşif yapabileceğiniz bir şeye sahip olmak. Daha sonrasında ödeme işlemlerini tamamlayabilir, bireysel olarak işletmeleri takip edebilir ve Messenger ve WhatsApp ile sürekli bir ilişki kurabilirsiniz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.