Tim Cook, iPhone'larınızı uzun saatler boyunca kullanmanızı istemiyor

Apple CEO'su Tim Cook, TIME 100 Summit'te yaptığı konuşmada, mobil cihazlarımızın bağımlılık yapısını yorumladı ve bu yorumları yaparken Apple'ın bu konudaki rolünden bahsetti.
Tim Cook, iPhone'larınızı uzun saatler boyunca kullanmanızı istemiyor

Apple CEO'su Tim Cook, TIME 100 Summit'te yaptığı konuşmada, mobil cihazlarımızın bağımlılık yapısını yorumladı ve bu yorumları yaparken Apple'ın bu konudaki rolünden bahsetti. Cook ayrıca, şirketin insanların iPhone'larını sürekli kullanmalarını istemediğini ve son aylarda push bildirimlerini susturduğunu belirtti.

Apple'ın, kullanıcının cihazlarıyla geçirdiği süreyi en yüksek seviyede tutmak istemediğini belirten Cook, hiçbir zaman bu şekilde düşünmediklerini de sözlerine ekledi.

Bunun oldukça ilginç bir iddia olduğunu belirtmekte fayda var. Zira Apple, kullanıcıya sürekli bildirim gönderen ve bu bildirimlere kolaylıkla cevap vermesine olanak sağlayan bir tasarım kullanıyor. Örneğin; sosyal medyada size biri arkadaşlık isteği gönderdiğinde, bir alışveriş uygulamasına sevdiğiniz bir ürün geldiğinde ya da bir oyunda bölüm atladığınızda Apple cihazınıza bildirimler otomatik olarak gidiyor, eğer görmek istemiyorsanız bunu sizin kapatmanız bekleniyor. Hemen hemen tüm cihazlara default olarak gelen bu özellik Cook'un iddialarının ne denli doğru olup olmadığı hakkında bir ikilem yaşamamıza neden oluyor. 

Hem iOS cihazlarda hem de Android cihazlarda bildirimler en baştan açık oluyor. Ancak ortaya böyle bir iddia atıldığında şirketin bir de dönüp neler yaptığına bakması bekleniyor. Yine de iPhone'lara iOS 12 güncellemesiyle birlikte "Ekran Süresi" özelliğinin geldiğini de hatırlatalım. Bu özelliğin, Cook'un iddia ettiklerini destekleyecek tek iPhone özelliği olduğunu belirtmekte de fayda var. 

Sonuç olarak Apple'ın tasarımını, kullanıcıyı cihazıyla geçirdiği süreyi artıracak şekilde tasarlanmadığını söylemek büyük bir yanlış olur. Şirketin politikası şu anda farklı olabilir ve çalışmalar o yönde ilerliyor olabilir. Ancak geçmiş dönem şartlarına ve o dönemde yapılanlara baktığımızda Tim Cook'un dediği "Apple hiçbir zaman böyle düşünmedi." cümlesinin yanlış olduğunu görebiliyoruz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.