SpaceX'in uzay kapsülü Crew Dragon, test sırasında paramparça oldu

20 Nisan'da gerçekleştirilen test uçuşları sırasında patlayan Crew Dragon, haziran ayında gerçekleştirilmesi planlanan bir deneme uçuşuna hazırlanıyordu.
SpaceX'in uzay kapsülü Crew Dragon, test sırasında paramparça oldu

SpaceX'in insanlı uzay görevleri için hazırladığı Crew Dragon adlı kapsülü, motor testleri sırasında patladı ve paramparça oldu. 20 Nisan'da gerçekleştirilen test uçuşları sırasında patlayan Crew Dragon, Haziran ayında gerçekleştirilmesi planlanan bir deneme uçuşuna hazırlanıyordu.

Konuyla ilgili açıklama yapan SpaceX sözcüsü, SpaceX'in Cape Canaveral, Florida'da Crew Dragon uzay kapsülü üzerinde bir takım motor testleri gerçekleştirdiğini ve ilk testler başarıyla sonuçlanmış olsa da yaptıkları son testte anormal bir sonuç aldıklarını belirtti. Sözcü, sistemlerinin sıkı güvenlik standartlarına uymasını sağlamanın önemli olduğunu ve uçuştan önce bu gibi anormallikleri tespit etmenin testlerin temel nedeni olduğunu söyleyerek, ekiplerin NASA ile birlikte araştırıp çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

İnsanlı uzay görevleri için hazırlanan Crew Dragon, özellikle de NASA için oldukça önemli. NASA'nın 2,6 milyar dolar yatırım yaptığı kapsül, Amerikalı astronotlarının tekrar ABD'den uzaya gönderilmesini sağlayacak. Uzay mekiği programının 2011 yılında iptal edilmesinden bu yana NASA, astronotlarını Rus roketleri ve kapsülleriyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderiyordu. Crew Dragon'ın test aşamasında başarısız olması da hem ABD hem de NASA için büyük bir başarısızlık anlamına geliyor.

NASA yöneticisi Jim Bridenstine ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada NASA’nın durumdan haberdar edildiğini ve güvenli bir şekilde ilerleyebilmek için SpaceX ile daha yakın bir şekilde ilgileneceklerini belirtti.

Crew Dragon'ın patlama görüntüleri Twitter'da paylaşılırken, bazı yakın plajlardan da patlama sonrası dumanların havaya yükseldiği görüntülendi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.