Uber, otonom araçları için Toyota liderliğinde 1 milyar dolar yatırım aldı

Uber, otonom araçları için Toyota, Denso ve SoftBank'ın Vision Fund fonundan 1 milyar dolar yatırım aldı. Uber ATG'nin değerlemesi 7.25 Milyar dolara ulaştı.
Uber, otonom araçları için Toyota liderliğinde 1 milyar dolar yatırım aldı

Uber, otonom araçları için Toyota, Denso ve SoftBank'ın Vision Fund fonundan 1 milyar dolar yatırım aldı. Uzun süredir beklenen bu gelişme Uber'in şimdilik kar etmeyen bu departmanının büyümesine yardım ederken, şirketin kayıplarını gidermesine de yardımcı olacak. 

Aynı şekilde bu yatırım ile birlikte gelişmiş teknolojilere ve pazara yeni bir otonom araç kazandırmaya odaklanan Uber ATG'nin daha geniş bir hareket alanına kavuşması bekleniyor. 

Bu yatırımın ardından Uber ATG'nin değerlemesi 7.25 Milyar dolara ulaştığını da belirtelim. Anlaşma kapsamında Toyota ve Denso şirkete 667 milyon dolar yatırım yaparken, Vision Fund geri kalan 333 milyon doları tamamladı. 

Üçüncü çeyrekte kapanması beklenen anlaşma, yatırımcılara Uber'in yaklaşan halka arzında yeni bir rol kazandırıyor. 2018'de 1.85 milyar dolar kayıp yaşadığını paylaşan şirket, otonom arabalar ve uçan araçlar gibi geleceğe dönük ar-ge projelerine 450 milyon dolar harcadı. 

Bu yeni yatırım sayesinde Uber'in kayıplarını ve ar-ge harcamalarını dengeleyebilmesi mümkün. Yine de şirketin karlılığını arttırmak için ciddi bir yol katetmesi gerektiğini söylemekte fayda var. Rakamların olumsuzluğuna karşın piyasada özel bir şirket olarak değerlendirilen Uber'in, halka arzdan 10 milyar dolar alması ön görülüyor. Aynı şekilde halka arz ile birlikte Uber'in 90 milyar dolar ile 100 milyar dolar arası  bir değerlemeye ulaşması bekleniyor. 

Toyota’nın ‘connected company’ Bölümünü Yöneten Shigeki Tomoyama yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

Uber ATG'nin otonom araç teknolojisinden ve servis ağından, Toyota Group'un ise araç kontrol sistemi teknolojisinden, seri üretim kabiliyetinden ve Toyota Guardian gibi gelişmiş güvenlik destek sistemlerinin güçlü yanlarından faydalanmak daha güvenli ve düşük maliyetli otomatik sürüş araçları ve hizmetleri üretmemize olanak sağlayacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.