YouTuberlar anlattı: "Markalar YouTube'da ne yapmamalı?"

"Markalar YouTube'da ne yapmamalı?" başlıklı oturumda YouTube'un dinamikleri CreatorStation'dan Cem Özkaynak ve YouTuber Orkun Işıtmak, Reynmen ve Ruhi Çenet tarafından değerlendirildi. 
YouTuberlar anlattı:

2019'daki ikinci konferansımız olan Webrazzi Dijital 2019'da moderatörlüğünü Webrazzi Yönetici Editörü Ahmet Buğra Ferah'ın gerçekleştirdiği "Markalar YouTube'da ne yapmamalı?" başlıklı oturumunda YouTube'un dinamikleri CreatorStation'dan Cem Özkaynak ve YouTuber Orkun Işıtmak, Reynmen ve Ruhi Çenet tarafından değerlendirildi. 

Ahmet Buğra Ferah oturumun başında YouTuberlara ilk yüz bin kullanıcıya ulaşmalarının ne kadar sürdüğünü sordu. Ruhi Çenet ilk etapta kendini ön plana çıkarmayı tercih etmediğini hatırlatarak, bu sürecin uzun sürdüğünü ifade etti. Çenet, o dönemde YouTube'da çok fazla izleyici bulunmadığını da belirtti. Günümüzde aynı kitleye hitap ettiğini düşündüğünü söyleyen Çenet, aynı geri bildirimleri aldığını dile getirirken, YouTube'un herkesin birbirini desteklediği bir platforma dönüştüğünü belirtti. 

İçerik Yönetimi ve Samimiyet

Reynmen ise video erişimlerini paylaşmadan önce YouTube'u bir iş olarak görmek yerine her bir videonun kendisine referans olmasını amaçladığını belirtti. Kullanıcıların kendisini "salaş takıldığı" için sevdiğini belirten Reynmen, sürekli video çekmek yerine daha az video ile daha kaliteli içeriği hedefleyerek başarılı olduğunu ifade etti. "Tüketici" bir kitleye hitap ettiğini söyleyen Reynmen "daha az tüketilmeye dikkat ediyorum" dedi. 

Derdim Olsun videosunun istatistiklerini paylaşan Reynmen, videonun 1 günde 11,5 milyon görüntüleme aldığını, İlk haftada ise 60 milyon görüntülemeye ulaştığını dile getirdi. Reynmen, videonun şu anda180 milyon görüntülemeye ulaştığını da ekledi. Böyle bir etkileşimle karşılayacağını beklemediğini söyleyen Reynmen, bu ilgiyi daha öncesinde paylaştığı videoyu destekleyen sosyal medya içerikleriyle ilişkilendirdi. İçerik anlamında iyi bir sosyal medya yönetimi yaptıklarını ifade eden Reynmen, kitlenin videoyu merak ettiğini ve iyi yönlendirildiğini belirtti. 

Ünlü ve YouTuber Farkı: Ulaşılabilirlik

Reynmen bu kapsamda "Ekibin var mı?" sorusuna "kullanıcı olduğunu bildiğim kişilerle görüş alışverişi yapıyorum" cevabını verdi.  Markalar tarafından bakıldığında yürüttükleri iletişim "harika" veya "eksiksiz" olarak tanımlanamayabileceğini söyleyen Reynmen, "daha samimi bir iletişim kuruyoruz." dedi. Bu noktada diğer sanatçıların sosyal medyayı iyi kullanamadıkları için bu izlenme oranlarına ulaşamadığını da ekledi. 

Reynmen'in görüşünü onaylayan Orkun Işıtmak, ünlülerin kimi zaman menajerleri ya da iletişimcileri tarafından hiçbir yerde görünemediklerini belirtti. Halkın kendilerini otobüste de metrobüste de görebildiğini söyleyen Işıtmak, ulaşılabilirlik konusuna dikkat çekti. İnsanların kendilerin uzaktan bir olarak değil ailelerinden biri olarak gördüğünü de sözlerine ekledi. 

Işıtmak içerik üretiminin yoğunluğu konusunda Reynmene katılmadığını belirterek sürekliliğin çok önemli olduğunu dile getirdi. Eskiden YouTube'da 100 bin, 300 bin gibi rakamlara ulaşıldığında içerik üreticilerinin sevindiğini hatırlatan Işıtmak, "içerik üreticisi ve içerik sayısı arttıkça YouTube da büyüdü" yorumunu yaptı. Bu açıklama karşısında Reynmen ise kendi kitlesinin sık içerik üretimine Işıtmak'ın kitlesiyle aynı karşılığı vermediğini dile getirdi. 

Moderatör Ahmet Buğra Ferah, YouTuberlara geçmişten günümüze iletişim ve içerik üretimi sürecinde nelerin değiştiğini sordu. Işıtmak, Oyun Videolarıyla başladığı içerik üretme sürecine oyun videolarının artışının ardından eğlence videoları devam ettiğini hatırlattı. Işıtmak, çok fazla eğlence videosunun çekilmesiyle birlikte yeni şeyler denemeye başladığını da ifade etti. İnsanların alıştığı için haftada 2 video istediğini söyleyen Işıtmak'a karşı Ruhi Çenet bu durumun her YouTuber için farklı olduğunu söyledi. Çenet, "Hepimizin tekniği ve izlediği strateji farklı." dedi. Aynı şekilde markalar için de farklı yöntemler kullandıklarını belirten Çenet, yıllar içinde eskimemenin önemine dikkat çekti. 

Marka ve YouTuber İlişkileri 

Marka tarafıyla köprü kuran CretorStation'dan Cem Özkaynak ise sürecin yasal işleyişinden bahsetti. Türkiye'deki en büyük 14 YouTube kanalıyla çalıştıklarını belirten Özkaynak, YouTuberlara şirket kurulmasından  hukuki danışmanlıklara ve marka işbirliklerine kadar destek olduklarını söyledi. 

Bu noktada Orkun Işıtmak, YouTube'daki ilk zamanlarında ne yapması gerektiğini bilemediğini ancak Cem Özkaynak'ın kendisine YouTube'un gelecekte markalar için TV olarak konumlanacağını söyleyerek marka ilişkileri konusunda yardımcı olduğunu söyledi. 

Özkaynak ise ünlüler ile YouTuber'ları karşılaştırarak,YouTuberların tırnaklarıyla kazıyarak bir yere geldiğini ve izleyiciyle aralarına mesafe koymadıklarını söyledi. Bu nedenle Enes Batur'un filminin Cem Yılmaz'ı geçebildiğini söyleyen Özkaynak, YouTube'un geleneksel ünlülere karşı farkını gösterdiğini belirtti. Markaların da karşılarında bir ünlü olmadığını fark etmesi gerektiğini belirten Özkaynak, YouTuberların kendi başına bir marka olduklarını ve samimiyeti sayesinde bir yere geldiklerini vurguladı.Bu noktada işbirliği esnasında markaların YouTuberları kendilerine eşit görmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. 

Reynmen de Özkaynak'ın görüşüne katılarak "Instagram'da reklam alıyorum. Ama ben de kullanıcıyım, ben o reklamı rahatsız olacağım şekilde paylaşmam." dedi. Reynmen sözlerine şöyle devam etti: "Benim kötü iş yapmak gibi bir lüksüm yok. Bir sonraki işimde kendime referans olamam. Marka bana bir brief getiriyor, yapmasam da olur." Reynmen kitlesini tanıdığını ifade ederek parası olduğu için YouTuberlara hükmetmeye çalışan markaların başarısız olacağını dile getirdi. 

Reynmen: "Güvenimi ve samimiyetimi satıyorum, bunu parayla satın alamazsınız. Bu noktada benimle marka arasında ve benimle kitle arasında güzel bir denge kurulmalı." dedi.

Orkun Işıtmak Reynmen'i destekleyerek, "ortak noktayı bulmalı." dedi. Markaların reklam filmlerinde ünlülere yaptırdığı şeyi, YouTuberlara da yaptırmaya çalıştığını söyleyen Işıtmak: "Hepimizin amacı içerik izlensin, doğru kitleye ulaşsın ve doğru sonuç alınsın. Markalar yönlendirmemizi yanlış anlıyor. Büyük bir FMGC markasından "En iyi branding over branding'tir" lafını duydum. Bu YouTube'da böyle değil." sözlerini sarf etti. 

Orkun Işıtmak, daha 4 yıl öncesine kadar Influencer Marketing'in ne olduğunu kapı kapı dolaşıp markalara açıkladıklarını hatırlatırken, Cem Özkaynak organik içeriğe entegre olmanın önemini vurguladı. 

Özkaynak: "Organik bir içeriğe entegre olmanız gerekiyor ve siz platformun sahibini dinlemediğiniz sürece sorun oluyor. İzleyicilere istemedikleri bir içeriği sunduğunuz zaman tepki çekiyor." dedi  YouTuberların izleyiciyle aralarına mesafe koymadıklarını dile getiren Özkaynak, izleyicilerin onlarla mesajlaşabildiğini ve bu durumun bir güven yarattığını söyledi.

Gereğinden fazla  reklam yapıldığı noktada olumsuz karşılandığını söyleyen Özkaynak görüntüleme ve etkileşimin düştüğüne ifade etti. Özkaynak: "Organik entegrasyon ve fazla reklamdan kaçınma, subliminal mesaj daha önemli." diyerek aksi halde izleyicilerin "Burası TV değil."diye tepki gösterdiğini belirtti. 

Ruhi Çenet ise ajanslarda ve markalarda fikir üreten ekibin YouTube'daki kanalları takip etmelerinin önemli olduğunu dile getirdi. Çenet, yaratıcı ekiplerin hem YouTuberları hem de platformun güncel içeriklerini yüzesel olarak bildiğini ifade etti.  

Özkaynak YouTuberlar'ın 2 sene önce ürettiği içerikleri üretmediklerini dile getirerek kimi zaman YotUberlara eski videolardan örneklerle gelindiğini ifade etti. Ekiplerin YouTuberların yeni videolarını izlemesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

Markalar neler üretmeli ve sürdürülebilirlik nasıl sağlanmalı 

Markalar için Youtube kanalı açarak reklam ve Adwords desteği aldığı günlerin geride kaldığını belirten Özkaynak, "YouTube'un mantığı da buna müsade etmiyor." dedi.  "Son kullanıcı ne görmek ister?" sorusunun önemine dikkat çeken Özkaynak, sözlerine "firmanızı bir arkadaşınıza nasıl anlatıyorsanız, markanızı da öyle anlatmalısınız." diye devam etti.  Organik içerikler üretmesi gerektiğini söyleyen Özkaynak, YouTube'un ana sayfasına verilen reklamda 3 milyon izlenme olduğunu ancak bu içeriğe 20 yorum geldiğini belirtti. - bunu yapmayın. Doğal içeriklerle ulaşmaya çalışın. 

Ruhi Çenet ise bu konuda bir markanın bir YouTuber kadar organik içerik üretmesinin pek mümkün olmadığı durumlarda YouTuber'lara danışılabileceğini ifade etti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.