Dijital dönüşümde, stratejiden uygulamaya geçerken dikkate alınacak önemli üç faktör

Eratay, McKinsey&Company olarak şirketlerin dijital dönüşüm yolculuğunda stratejiden uygulamaya geçerken, bunu üç aşamada yaptıklarını söyledi.  
Dijital dönüşümde, stratejiden uygulamaya geçerken dikkate alınacak önemli üç faktör

Dijital pazarlamaya dair trendleri, konuştuğumuz Webrazzi Dijital 2019 konferansı sürüyor. McKinsey&Company'den Digital Labs Lideri Sertan Eratay, dijitalin getirdiği bazı faktörlere ve bu faktörlerin yeni ekonominin kurallarını nasıl oluşturduğuna  ilişkin değişikliklere değindi.

Eratay, McKinsey&Company olarak şirketlerin dijital dönüşüm yolculuğunda stratejiden uygulamaya geçerken, bunu üç aşamada yaptıklarını söyledi.  

Yeni ekonominin kurallarını anlamak

Dijital çağda iş kurallarının değiştiğini söyleyen Eratay, teknoloji ile birlikte değer havuzunun da küçüldüğünü ya da yok olduğunu belirtti. Bir dönemler telekomünikasyon sektörünün önemli bir gelir kaynağı olan SMS bugün mesajlaşma uygulamaları ile değer havuzunu müşteri lehine çevirdi.

Şirketlerin rekabette avantaj sağlayabilmelerine yönelik unsurlar değişti. Bulutta istediğiniz büyüklükte bir yatırım ya da ödemeler artık bu platformda yapılabiliyor.

Crowd Sourcing toplulukları, kitle uzmanların yerine geçti. İnternetten bilgileri kolaylıkla ulaşabilen tüketiciler, değerlendirmeleri, yorumları  

Tasarıma yatırım yapan ve organizasyona önem veren şirketler, tasarım ekonomisine yapılan yatırım olunca başarı artıyor.

Ürün, fonksiyonelliğinin ötesinde tüketiciye kattığı değer ile ön plana çıkıyor.  

Ekosistem kavramı

McKinsey&Company'nin öngörülerine göre, küresel satışların üçte biri 2025 yılında ekosistem ve network sağlayıcıları tarafından yapılacak.

Örneğin, teknolojik ürünler ürüren Panasonic, rekabatte avantaj yaratmak için ekosistemin içinde yer alan Netflix ile yaptığı iş anlaşması ile kumandasına eklediği bir Netflix logosu ile rekabette avantaj kazanabiliyor.

Eratay, ekosistem oyuncuları ile hem dağıtım hem yeni değer yaratma hem de müşteri yolculuklarının aslında en başından gözlemleyebilmek ve oralara çözüm üretebilmenin önemine vurgu yaparak, entegre deneyimler üretebilmek için ekosistem yaklaşımının önemine değindi. 

Dijitalin düalitesi

Dijital dönüşümün bir gereklilik olduğunu söyleyen Eratay, şirketlerin inovasyona yatırım yapmalarına dikkat çekti. McKinsey&Company olarak, şirketlerin inovasyona yatırım yaparken kendi ana işlerinin yanı sıra yeni iş alanlarına yönelmelerini önerdiklerini belirtti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.