Kaliforniya'da, hafif ticari otonom araçlar kamuya açık yollarda test edilecek

Test sürüşleri konusunda izinlerin, 4 bin 500 kilogramdan hafif araçlar için verildiğini belirtelim. Ayrıca şirketler, bu süreçte bir teslimat ücreti de talep edemeyecekler.
Kaliforniya'da, hafif ticari otonom araçlar kamuya açık yollarda test edilecek

Kaliforniya, hafif ticari otonom araçların kamuya açık yollarda test edilmesine izin vereceğini açıkladı. Devletin Motorlu Taşıtlar Dairesi, konuyla ilgili verdiği önergede, test için sürücüsüz araçları test etmek veya dağıtmak isteyen şirketlere izin verme sürecini özetledi. Test sürüşleri konusunda izinlerin, 4 bin 500 kilogramdan hafif araçlar için verildiğini belirtelim. Ayrıca şirketler, bu süreçte bir teslimat ücreti de talep edemeyecekler.

Motorlu Taşıtlar Dairesi, kuruluşların özerk teknolojilerini ticari olarak kullanılabilir kılmak için bir dağıtım izni başvurusunda bulunmaları gerektiğini de söyledi. Ancak ağırlığı 4 bin 500 kilogramı geçen araçlar bu kurallardan muaf tutulacak. Bunun da şu anda Nuro ve Udelv tarafından pilot olarak kullanılmakta olan araç türlerini yasallaştırmaya doğru bir adım olduğunu söylemek mümkün.

Motorlu Taşıtlar Dairesi'ne göre kamuya açık yollarda tamamen sürücüsüz araçların test edilmesine izin veren Waymo dahil olmak üzere, 60'tan fazla şirket, 300'den fazla özerk lisanslı aracı test etme iznine sahip. Özerk teslimat, 2027 yılına kadar 65,3 milyar dolar değerinde olması öngörülen sürücüsüz otomobil pazarının kârlı taraflarından biri olacak diyebiliriz.

Bu kararla birlikte önü açılacağı düşünülen Nuro ve Udelv, Marble, Starship Technologies, BoxBot, Dispatch, Robby Technologies ve Ike gibi rakiplerle yarışıyor. Robomart kısa süre önce sürücüsüz marketini tekerlekler üzerinde test etmeyi planladığını duyurdu. Ford, Miami-Dade County'deki Walmart mağazalarından ürünler sunmak için Postmates ile işbirliği yapıyor ve Amazon geçtiğimiz aylarda dağıtım robotu Scout'u tanıttı. Otonom araçlarla dağıtım bu denli yaygınlaşmaya başlamışken Kaliforniya Eyaleti'nin kararının da bu noktada oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.