Bilim insanları, bugün Türkiye saati ile 16:00'da tüm dünyada eş zamanlı basın toplantısı düzenleyerek önemli bir duyuru yaptı. National Science Foundation direktörü France Cordova açıklamanın kara delikler ile ilgili olacağını resmen duyurdu.
National Science Foundation, 2012’de bir kara deliğin çevresini gözlemlemek için kurulan Event Horizon Teleskobu’ndan (EHT) elde edilen sonucu açıkladı. İlk kez bir kara deliğin fotoğrafı çekilirken, bu gelişme "astrofizikte bir dönüm noktası" olarak nitelendirildi. EHT Direktörü Shep Doelman ise bugüne kadar çekilen ilk kara delik fotoğrafını kamuoyu ile paylaştı. Söz konusu kare "Proje EHT" isimli proje kapsamında gerçekleştirilebildi.
Antarktika'dan Şili'ye kadar birçok bölgede 8 telsiz teleskoptan oluşan ve 200'den fazla bilim insanının katkıda bulunduğu EHT Direktörü Astrofizikçi Sheperd Doeleman, kara deliklerin evrendeki en gizemli objeler olduğunu ve asla görülemez dedikleri şeyi gözlemlediklerini söyledi.
Söz konusu fotoğraftaki kara delik "Galaxy M87"de (Messier 87) yer alıyor. Messier 87, gezegenimizden 53 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Bilim insanları 2017 yılında "Proje EHT" isimli proje kapsamında galaksinin merkezi Sagittarius A*'da bulunduğu belirtilen süper kütleli kara deliğin görüntülenmesi amacıyla küresel bir teleskop çalıştırmıştı.
Tüm bunların sonucunda bilim insanları, elde edilen bulguların Einstein'ın izâfiyet teorisini destekler nitelikte olduğunun altını çizdi.
Gelecekte kara deliğin olay ufkundan sonra insanları nelerin beklediğini tam olarak bilebilir miyiz ya da solucan deliklerinin gerçek olup olmadığı bilinmez. Ancak tarih boyunca ilk kez bir kara deliğin görüşmesi ve fotoğrafının çekilebilmiş olması, daha birçok gelişmenin de önemli bir adımı gibi görünüyor. Merakla bekliyoruz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap