ABD Adalet Bakanlığı, The Academy'yi Netflix'i Oscar Ödülleri'nden dışlama konusunda uyardı

Netflix'in Oscar Ödülleri'nde yarışmasının ne denli doğru olup olmadığı Hollywood camiası tarafından tartışılmaya başlandı.
ABD Adalet Bakanlığı, The Academy'yi Netflix'i Oscar Ödülleri'nden dışlama konusunda uyardı

Şubat ayında gerçekleştirilen 91. Oscar Ödülleri Töreni'ne, Netflix'in orijinal yapımı olan Roma damgasını vurmuştu. Alfonso Cuarón'un Mexico City'de geçen çocukluğunu yarı-otobiyografik olarak anlatan Roma, En İyi Yönetmen, Yabancı Dilde En İyi Film ve En İyi Görüntü Yönetimi dalında üç adet Oscar'ın sahibi olmuştu. Netflix'in bu başarısından mıdır, bilinmez ama olayların akabinde Netflix'in Oscar Ödülleri'nde yarışmasının ne denli doğru olup olmadığı Hollywood camiası tarafından tartışılmaya başlandı.

ABD Adalet Bakanlığı ise The Academy'ye gönderdiği mektupla bir nevi bu sorunlara noktayı koymuş oldu. Adalet Bakanlığı'nın Antitröst (yani tekelcilik karşıtlığı departmanı da diyebiliriz) şefi Makan Delrahim, eğer Netflix ya da diğer dijital yayıncılık platformları Oscar Ödülleri'nden men edilirse bunun haksız rekabeti ortaya çıkaracağını ve ciddi anlamda sorunların çıkacağını söyledi.

Ancak bu noktada filmlerin mevcut The Academy kurallarına uyması gerektiğini de belirtelim. Yani tıpkı Roma'da olduğu gibi filmin sinema salonunda da gösterime girmesi, bu süre zarfında gösterimlerin günde en az üç kez yapılması, en az bir gün içinde öğleden sonra saat 6 ila 10 arasında başlaması gerekiyor. Bu şartları sağlayan filmler, hangi dijital platformda olursa olsun Oscar Ödülleri'nde aday olarak gösterilebiliyor.

Bununla birlikte, Oscar ödüllü yönetmen Steven Spielberg, geçtiğimiz yıl verdiği bir röportajda dijital yayın platformlarının ödüllere aday olmasına karşı olduğunu belirtmişti. Jaws, ET ve Jurassic Park'ın arkasındaki film yapımcısı, bir haftadan az bir süredir birkaç sinema salonunda, sadece belirleyici niteliklere sahip filmlerin Akademi Ödülü'ne aday gösterilmesi gerektiğine inanmadığını söylemişti. Spielberg, bu filmlerin sadece bir "TV filmi" olduğunu belirtmişti. İşin komik tarafı ise Steven Spielberg'ün şu anda Apple'ın dijital yayın platformu olan Apple TV+'la iş birliği içinde olması. Ünlü yönetmenin bu konuda yanlı olup olmadığını ilerleyen dönemde daha iyi anlayacağız gibi duruyor. 

Sonuç olarak, The Academy üyelerinin 23 Nisan'da toplanıp bir karara varacağını belirtelim. Dijital yayın platformları ile ilgili kararın ne olacağını ise bu toplantıdan sonra hepimiz öğreneceğiz. Ancak Adalet Bakanlığı'nın bu noktada büyük bir etkisi olacağını şimdiden öngörmek mümkün diyebiliriz.

Görsel Kaynak: Deposit Photos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.