Andreessen Horowitz (a16z) bildiğiniz anlamda VC modelinden çıkıyor

Andreessen Horowitz klasik VC modelini bırakıyor ve blockchain, kripto para ve benzeri varlıklara yatırım yapabilmek için yeni bir modele evriliyor.
Andreessen Horowitz (a16z) bildiğiniz anlamda VC modelinden çıkıyor

Dünyanın en önemli girişim sermayesi (VC) fonlarından olan ve Webrazzi'yi düzenli takip eden herkesin yakından tanıdığına inandığım Andreessen Horowitz, nam-ı diğer a16z, Forbes'ta bir habere konu oldu ve yine yatırım ekosistemini çalkalayacak bir açıklama yaptı.

Yıllar önce Silikon Vadisi'ne getirdiği ajans modeli yatırımcı yaklaşımı ile girişimler arasında en çok tercih edilen fon pozisyonuna gelen a16z, şimdi de VC yani girişim sermayesi fonu değil, finansal servis şirketi olacağının sinyallerini verdi. Peki, şimdi ben ne demek istiyorum? :)

Şöyle ki;

Önce ajans modeli yatırım şirketi mevzusuna açıklık getireyim. a16z girişimciye sadece yatırım yapmak yerine, gerektiğinde insan kaynağı bulmasına destek sağlayan, gerektiğinde hukuksal destek sağlayan, gerektiğinde ise girişimin müşteri bulmasına yardım eden bir fon olarak dikkat çekiyordu. Haliyle bu da a16z'in Silikon Vadisi'ndeki diğer fonlardan ayrışmasına ve girişimciler tarafından daha çok tercih edilmesine sebep olmuştu. Girişimcilerin daha çok tercih ettiği bir fonu da tabii ki fon yatırımcıları (LP'ler) da daha çok tercih etmeye başladı ve bu da a16z'in bugünlerde kapatmayı planladığı 2-2.5 milyar dolarlık yeni fonununun başarısının temelini oluşturdu.

Ajans modeli VC yaklaşımı dünyada başka fonlar tarafından da örnek alınmıştı ve şimdi a16z yatırım ekosistemini değiştirecek yeni bir modele evrilmeye başladı.

Şimdi biraz geriye gidelim;

Haziran 2018'de sizlerle paylaştığımız bir haberimiz vardı. Andreessen Horowitz sadece kripto para ve blockchain şirketlerine, yani kripto varlıklara, yatırım yapmak için 300 milyon dolarlık bir kripto fonu kurmuştu. Bu haber aslında a16z'nin bugün paylaştığımız değişiminin başlangıcıydı.

Sen VC'sin bilmediğin işe girme

Amerika'da yatırım piyasalarını düzenleyen kurum SEC (U.S. Securities and Exchange Commission) der ki, sen VC'ysen VC'liğini bil, git girişimlere yatırım yap hisseni al, öyle uzmanlığının olmadığı borsa yatırımları, kripto para, token satışları, döviz alım satımı vs gibi işlere bulaşma. Eğer bunları yapmak istiyorsan da bünyende konunun uzmanlarını barındır, finansal danışmanların olsun, denetçilerin olsun, benimle de masaya otur sana birkaç kağıt imzalatıcam...

İşte a16z bugün tam da bunu yapmaya karar verdiğini açıkladı ve şirketindeki tüm çalışanlarının finansal danışman olarak kayıtlarını yapacaklarını bildirdi.

VC'likten finansal servisler sağlayan bir kurum formasyonuna dönüşecek olan a16z, anlayacağınız üzere artık sadece girişim sermayesi yatırımları değil, istediğinde kripto para yatırımları, istediğinde borsa yatırımları ve diğer tüm fantastik finansal enstrümanlara yatırımlar yapabilecek.

Yeni yatırımcı profilinin ilk örneği

Bu durum size pek bir şey ifade etmeyebilir, "eee ne var bunda, ne yaparsa yapsın" diyebilirsiniz. Ama bu değişim aslında önümüzdeki 5-10 yılda yüzleşeceğimiz yeni yatırımcı profilinin ilk işareti.

Blockchain ve kripto varlıkların gelişimini sürdürdüğü günümüzde, "security token" ve "tokenization" gibi kavramlar yatırım ekosisteminin dinamiklerinin de değişmesine sebep oluyor. Blockchain şirketlerinin, bir çoğu da dolandırıcılıkla sonuçlanan ICO denemelerinin getirdiği öğretiler ışığında doğru bir zemine oturmaya çalışan dijital varlık yatırımları, önümüzdeki yıllarda hem yatırımcılar hem de girişimciler için yeni fırsatları beraberinde getirecek. Hal böyle olunca yatırım fonlarının da buna hazırlıklı olması ve yasal mevzuatlara uygun şekilde kendilerini dönüştürmeleri gerekiyor.

Konuyu biraz daha açıp sonra sonuçlandırayım...

Mesela dün tekrar ani bir yükselişe sahne olan bitcoin, normal şartlarda a16z'nin alıp portföyüne katabileceği bir varlık değil. Benzer şekilde a16z bir şirketin token'ını da satın alamaz. Elbette ICO'ya giremez ama security token dediğimiz SEC tarafından düzenlenen varlıkları da alamaz. Bunları ikinci olarak kurduğu, yazımın başında bahsettiğim 300 milyon dolarlık kripto fonundan yapabilir ama ana fonundan gerçekleştiremez.

İşte a16z'nin değişiminin altında yatan sebeplerin bir tanesi ve büyük olasılıkla en önemlisi bu.

Geleceğe hazırlanın...

Henüz her şeyin çok başındayız. İnternet girişimleri ve dijital dünya dönüşümünü sürdürüyor. Doğruları ve yanlışlarından ders alarak, altyapısını güçlendirerek, blockchain, yapay zeka gibi dilinize yapışmış ama çoğunlukla nereden başlayacağınızı daha bilmediğiniz teknolojileriyle geleceğini şekillendiriyor. Bugün sizlerle paylaştığımız Silikon Vadisi'nin ve hatta dünyanın en önemli yatırım şirketlerinden Andreessen Horowitz'in sektörü sallayan değişiminin de altında bu geleceğe hazırlık yatıyor.

Ben size kısaca bu önemli haberi aktarıp, biraz da kendi düşüncelerimi paylaşmak istedim. Eğer haberin tamamını okumak isterseniz Forbes'un global sitesindeki İngilizce içeriğe buradan ulaşabilirsiniz.

Eğer bu yazdıklarım bir kenarda dursun isterseniz, dün sessiz sedasız yayına aldığımız yeni Webrazzi'nin "koleksiyona ekle" özelliği ile bu yazımı saklayabilir, eğer çok beğendiyseniz Arda Kutsal ne güzel özetlemiş derseniz de aşağıdaki küçük kalbe tıklayarak beğenebilirsiniz. ;)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.