Airbnb, Hindistan merkezli girişim OYO'ya yatırım yaptı

Airbnb, Hindistan merkezli girişim OYO'ya yatırım yaptı

Bir süredir Silikon Vadisini meşgul eden Airbnb'nin Hindistan merkezli otel ve konaklama girişimi OYO'ya yatırım yapacağı söylentileri sonunda doğrulandı. Geçtiğimiz ay HotelTonight'ı satın alan Airbnb, bugün OYO'ya yatırım yaptığını açıkladı. Bu yatırım ile birlikte Airbnb'nin halka arz öncesinde farklı otel girişimleriyle işbirliği yapmaya hazırlandığı söylenebilir.

Birkaç aydır konuşulan bu OYO yatırımı, Softbank'a ait Vision Fonu tarafından yönetilen 1 milyar dolarlık E serisi yatırımının devamı olarak yapıldı. E serisi yatırım turuna yatırımına araç çağırma alanında faaliyet gösteren Güneydoğu Asyalı Grab ve Çinli Didi Chuxing'in de katılım gösterdiğini hatırlatalım.

Geçen Eylül ayında duyurulan ve o tarihten bu yana devam eden E serisi yatırım turuna şimdiye kadar Lightspeed, Sequoia ve Greenoaks Capital gibi önemli isimler de katkı gösterdi. Böylece OYO'nun değerlemesi 5 milyar dolara ulaşmış oldu.

OYO ve Airbnb yatırım anlaşmasının detaylarını paylaşmak istemese de, sektörde yer alan bir kaynak bu anlaşmanın 150 milyon dolar ile 200 milyon dolar arasında olduğunu söyledi. OYO yetkililerinin belirtilen bu rakamlarla ilgili herhangi bir yorum yapmak istemediğini de ekleyelim.

Bu yeni yatırım ile birlikte OYO toplamda 1.5 milyar dolar yatırım almış oldu. Airbnb ve OYO arasında gerçekleşen bu anlaşmanın paradan çok strateji odaklı bir hamle olduğunu söyleyelim. Daha önce rakip olarak konumlanan ikili, OYO'nun ürününü konaklama alanından uygun otel arama alanına çevirmesiyle işleri değiştirdi. Bu arada OYO'nun kullanıcılarına uygun otel arama hizmetinin yanı sıra lojistik ve yönetim hizmetleri sunduğunu da belirtmekte fayda var.

Airbnb ise HotelTonight satın almasının ardından OYO'ya yatırım yaparak, halka arz öncesinde otel arama sürecinde farklı dikeylerde hizmet verebileceğini göstermek istiyor. Üstelik bu yatırımla birlikte Airbnb, uzun süredir hedeflediği Hindistan pazarına daha rahat bir şekilde adım atabiliyor. Zira Hindistan Airbnb'nin dünya çapında en hızlı büyüyen 5 pazarı arasında yer alıyor.

Bu yatırımla birlikte OYO ve Airbnb iş birliği platformlarda da kendini gösterebilir. Örneğin OYO'da listelenen Airbnb segmentindeki mülkler, Airbnb'de de yer alabilir. Bu sayede OYO uluslararası bir görünürlük kazanabilir.

İşe Airbnb tarafından bakarsak, OYO'nun Çin pazarında umut vadetmesinin satın almada etken rol oynadığını söylemek mümkün. Özellikle E serisi yatırım turuna katılım gösteren isimlerin Airbnb'yi etkilediğini söyleyebiliriz.

Üstelik OYO'nun Hindistan, Çin, Malezya, Nepal, Birleşik Krallık, Birleşik Arap Emirlikleri ve Filipinler'de 500 bin oda, 13 otel ve 6 bin eve sahip olması Airbnb'yi bu yatırıma teşvik etmiş olmalı. OYO'nun Güneydoğu Asya pazarında büyümek için Grab ile iş birliği yapması da olası.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.