Alibaba'dan haber uygulaması Qutoutiao'ya 171 milyon dolar yatırım

Alibaba haber uygulaması Qutoutiao'ya ciddi bir yatırım yaptı. Böylece Qutoutiao'ya, hem Tencent hem de Alibaba olmak üzere iki Çinli devin aynı anda yatırım yaptığı girişimler arasına adını yazdırdı.
Alibaba'dan haber uygulaması Qutoutiao'ya 171 milyon dolar yatırım

Alibaba, Çinli haber uygulaması Qutoutiao'ya 171 milyon dolar yatırdı. Qutoutiao'nın yüzde 4'lüne denk gelen toplam 11.4 milyon hisse Alibaba'nın olacak ve Alibaba hisse başına 15 dolar ödemiş olacak. Bu yatırım, Qutoutiao'nun NASDAQ'da 84 milyon dolar ile borsaya açılmasından tam 6 ay sonra gerçekleşmiş oldu.

Çin'de nüfusla da doğru orantılı olarak ciddi bir medya tüketimi var. Bununla birlikte medya gücü oldukça önemseniyor ve elbette yeni nesil habercilik anlayışı da bu tarz yeni uygulamalarla kabuk değiştiriyor. Çincede "eğlenceli manşetler" anlamına gelen Qutoutiao kelimesi, Çin'de şimdiden önemli bir uygulama haline gelmiş durumda.

Qutoutiao'nun bir diğer önemli özelliği ise Çinli iki devden aldığı yatırım. Hem Tencent hem de Alibaba'dan yatırım alan girişimler arasında yer alan Qutoutiao, adını bu iki devden alan yatırım alan girişimler listesine de yazdırmış oldu. Listenin diğer üyeleri ise Didi Chuxing ve gençleri hedefleyen yeni medya şirketi bilibili. Tencent'i takip eden yatırımlar yapan Alibaba, bunu bir alışkanlık haline getirmiş gibi gözüküyor.

Qutoutiao, Çin pazarında güçlü bir rakibe de sahip. Bu alanda ByteDance ile yarışan şirket, bu şirketin uygulamalarıyla da rekabet halinde. Özellikle TikTok ile bilinen ByteDance milyarlarca dolar değerlemeye sahip. ByteDance'ın bir diğer özelliği ise, Çin'de hakimiyet kuran ve BAT olarak adlandırılan Baidu, Alibaba ve Tencent'ten uzak durması.

Özellikle bu üç yatırımcıdan yatırım almayarak ilerleyen ByteDance'ın karşısındaki rakibi Qutoutiao ise şimdiden Alibaba ve Tencent ile anlaştı ve yatırım topladı. Bu alanda rekabetin kızaşacağı bir gerçek, bununla birlikte ciddi büyüyen Çinli girişimler için iki yol gözüküyor. Birisi Çinli büyüklerden yatırım almak ya da bağımsız kalmaya devam etmek. Bu seçim, aynı zamanda girişimlerin kaderini etkileyebilecek kadar da ciddi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.