Her gün onlarca web sayfası geziyoruz ve gezdiğimiz sayfaların çoğu belirli nedenlerle favorilerimiz arasında yer alıyor. Alışkanlık kazanmadan önce ilk olarak ziyaret ettiğiniz sitenin kolay kullanılabilir ve doğal olarak kolay okunabilir olmasına dikkat ediyoruz değil mi?
Bazen ziyaret ettiğim sitelerde o kadar kötü fontlar ve renkler kullanılıyor ki sitenin içeriği çok kaliteli olsa bile dayanamayıp kapatıyorum. Bir sitenin kullanıcı deneyimine uygun tasarlanmış olması, kaliteli içeriği olması, her yerinin reklam ve bildirim kutularıyla dolu olmaması gibi bir çok farklı detay, ziyaretçilerinin sitede kalma süresini ciddi oranda etkilerken çoğu zaman gözardı edilen şey font ve okunabilir olması için renk uyumu oluyor. Bazen göze çok hoş görünen bir renk kombinasyonu veya saydamlık, tüm okunabilirliği yok ediyor olabilir. Sadece kendinizi değil, ziyaret edecek milyonları (hedef o değil mi?) düşünerek hareket etmelisiniz.
Çevremizde, hiç farkında olmasak da, bir çok kişinin gözlerinde farklı problemler bulunuyor. Bu nedenle sitelerinizi tasarlarken güzel görünmesinin yanında okunabilirlik için de renk, saydamlık ve font gibi konulara dikkat etmeyi ihmal etmemelisiniz. Hatta gözün çalışma prensibi dolayısıyla renklerin ayırt edilmesi bazen çok zor olabiliyor, bu nedenle beyaz arkaplan üzerinde sarı kullanmak yerine mavi kullanmayı tercih edebilirsiniz mesela.
Color.review, bu probleme dikkat çekebilmek ve tabii ki çözüm olmak amacıyla geliştirilmiş bir proje. Sitede öne çıkarmak istediğiniz alan ve arkaplan arasındaki kontrastı kusursuz bir şekilde ayarlamanızı ve böylece sitenizi herkesin okuyabileceği hale getirmenizi amaçlıyor. Bunun yanında kolay kullanımı dolayısıyla alternatif renk uyumları yakalamanıza da olanak sağlıyor.
Geliştirici Anton Robsarve, erkeklerin %8'inin bir çeşit renk körlüğü yaşadığını belirtiyor. Kadınlarda da buna yakın bir oranın olduğunu varsayarsak sitenizde ve uyulamalarınızda renk uyumuna dikkat etmezseniz takipçilerinizin en azından %16'sını görmezden gelmiş olacak ve belki de kaybedeceksiniz. Basit bir araçla bunu çözmek varken neden kaybedesiniz ki?
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap