Girişim yatırımcılığına giriş 101: Kıyafet

Genellikle bir polar yelek, sade bir koşu ayakkabısı girişim yatırımcısının tarzını oluşturmasına yetiyor da artıyor.
Girişim yatırımcılığına giriş 101: Kıyafet

Girişim yatırımcılığının çok da kolay bir iş olmadığını söylersek yanılmamış oluruz. Zira şu anda ciddi konumda olan Google, Uber, Facebook gibi şirketleri başlangıç noktasından alıp şimdiki seviyelerine ulaştırmak çok da kolay bir iş sayılmaz. Girişim yatırımcıları bu konuda oldukça başarılı olsa da çok da yetenekli olmadıklarını kabul etmemiz gereken bir nokta var; giyim tarzı.

Hemen hemen her girişim yatırımcısı, çeşitli etkinliklerde, konuşmalarda benzer giysilerle karşımıza çıkıyor. Genellikle bir polar yelek, sade bir koşu ayakkabısı girişim yatırımcısının tarzını oluşturmasına yetiyor da artıyor bile. Ayrıca girişim yatırımcılarının olmazsa olmazı diyebileceğimiz kitaplar da mevcut. Peter Thiel'in Zero to One'ı ile Yuval Noah Harari'nin Sapiens'i bunlardan sadece ikisi olarak karşımıza çıkıyor.

Eğlenceli bir girişimci, bu genellemeyi fark etmiş olacak ki VC Starter Kit adlı bir girişim kurmaya karar vermiş. "Bir girişim fonunda "ortak" olmak istiyorsanız, sahip olduğunuz iş için değil, istediğiniz iş için giyinmeniz gerekir." mottosuna sahip olan VC Starter Kit'in içinde neler yer alıyor kısaca bahsedelim.

Paketin içinde, Patagonia marka bir polar yelek, Allbirds marka siyah koşu ayakkabıları, Sapiens ve Zero to One kitapları ile Term Sheet, StrictlyVC, Stratechery ve Wine Spectator gibi belli başlı abonelikler bulunuyor. İkinci pakette itüm bunlara ek olarak Tesla ile ilgili atılmış bir tweet sözü veriliyor. Çünkü girişime göre Tesla ile ilgili atılmış bir tweet'iniz bulunmuyorsa gerçek bir girişim yatırımcısı olmuyorsunuz. Ayrıca The Information ve Superhuman abonelikleri de ikinci pakete dahil oluyor. İlk paket 499 dolardan alıcı bulurken, ikinci paket ise 699 dolara satılıyor. VC Starter Kit'e göre girişim yatırımcısı olmak isteyen herkesin öncelikle bu tarza sahip olması gerekiyor.

VC Starter Kit projesini kimin yaptığı belli değil ve herhangi bir iletişim bilgisi de bulunmuyor. Ancak site, tüm gelirlerin Silikon Vadisi'ndeki çeşitliliği artırmaya yönelik kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan AllRaise'e gittiğini söylüyor. AllRaise'in yasal olarak girişimle bir bağlantısı olmadığı da web sitesinde belirtiliyor.

İlerleyen dönemde, girişim ekosistemindeki her iş tanımı için böyle bir paket ortaya çıkar mı, bilinmez. Ancak girişim yatırımcısı olmak isteyenlerin başarıdan başarıya koşmak için VC Starter Kit'e bir göz atmasını öneririz.

Not: Bu yazı, tıpkı girişim gibi ironi içermektedir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.