Çin'deki elektrikli otobüsler petrole olan talebi azaltıyor

Petrol endüstrisinin şu an için Tesla araçları için endişelenmesine gerek yok, zira Çin'deki elektrikli otobüsler petrole olan ihtiyacı elektrikli araçlara göre oldukça azaltıyor.
Çin'deki elektrikli otobüsler petrole olan talebi azaltıyor

Bloomberg'ün yaptığı araştırmaya göre, Çin'deki elektrikli otobüsler petrole olan talebi oldukça azaltıyor. Petrol endüstrisinin şu an için Tesla araçları için endişelenmesine gerek yok, zira Çin'deki elektrikli otobüsler petrole olan ihtiyacı Tesla ve benzeri elektrikli araçlara göre oldukça azaltıyor. Bunun çevre için güzel, petrol firmaları için sıkıntılı bir durum olduğunu söyleyebiliriz.

Salı günü yayınlanan bir rapora göre, birçoğu Çin'de olmak üzere toplam 270 bin varil dizel talebinden vazgeçildi. Bu sayının dünyadaki tüm kişisel elektrikli araçlarının 3 katından daha fazlasına tekabül ediyor. Ancak sektördeki hızlı büyümeye rağmen, elektrikli araçlardan kaynaklanan petrol piyasası üzerindeki etki, nispeten düşük kalıyor. BloombergNEF verilerine ve Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, toplu olarak, otobüsler ve elektrikli araçlar 2011'den bu yana petrol talebindeki büyümenin yaklaşık yüzde 3'ünü ve mevcut küresel tüketimin yüzde 0,3'ünü oluşturuyor. Bu da genele bakıldığında devede kulak kalıyor.

Ancak otobüsler, büyüklükleri ve sürekli kullanımları nedeniyle daha büyük önem teşkil ediyor. BloombergNEF, yoldaki her 1000 elektrik otobüs için, her gün 500 varil dizele olan ihtiyacın ortadan kalktığını açıklıyor. Buna karşılık, 1000 adet elektrikli araç sadece 15 varil petrol talebini ortadan kaldırıyor.

Yine de elektrikli araç pazarının, petrol talebi üzerindeki etkisinin kısa zamanda artacağını söylemek mümkün. Daha önce sizlerle, elektrikli araçların akaryakıt şirketlerini dönüştürdüğü haberini paylaşmıştık. Buna göre küresel akaryakıt oyuncuları arasında da savaşlar başladı. Örneğin; Shell, Avrupa’nın en büyük şarj ağlarından biri olan New Motion’ı satın aldı. Öte yandan BMW, Daimler, Ford ve Volkswagen tarafından Avrupa’da hızla şarj edilen bir ağ kurdu. Tüm bunlar ilerleyen teknolojinin çevre üzerinde de olumlu etkileri olacağını kanıtlıyor. Kim bilir, belki de elektrikli araçlar daha güzel bir geleceğe açılan kapılar olmaya adaydır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.