Teknoloji karşıtlığı New Jersey'de kendini gösterdi: Nakitsiz çalışan market ve restoranlar kapanacak

Pazartesi günü, New Jersey Valisi Phil Murphy, nakitsiz perakende mağazaları ve restoranları yasaklayan bir sözleşme imzaladı.
Teknoloji karşıtlığı New Jersey'de kendini gösterdi: Nakitsiz çalışan market ve restoranlar kapanacak

Teknolojinin günden güne ilerliyor olması birçok kolaylığı da beraberinde getiriyor. Bu kimi zaman bir mobil uygulama ile gelirken, en basit haliyle temassız kredi kartları olarak da kendini gösterebiliyor. Bunlar her ne kadar kullanıcı bazında büyük kolaylıklar sağlasa da resmi kurumlar tarafında, nerede olursa olsun bu gelişmeyi görememe devam edebiliyor.

Pazartesi günü, New Jersey Valisi Phil Murphy, nakitsiz perakende mağazaları ve restoranları yasaklayan bir sözleşme imzaladı. Bu sözleşme New Jersey'yi, 1978 yılında nakitsiz çalışan restoran ve mağazaları yasaklayan Massachusetts'ten sonra ikinci eyalet konumuna getirmeyi başardı. Aslında New Jersey'nin bu kararı, ay başında nakitsiz çalışan restoran ve mağazaları yasaklayan Philadelphia'nın devamı niteliğinde. Philadelphia'nın kararı, Amazon'un yeni Amazon Go mağazaları gibi, yalnızca kredi kartlarını kabul eden veya müşterilerin bir uygulamayla ödeme yapmalarını gerektiren, giderek artan sayıdaki mağazaya tepki olarak verilmişti.

Philadelphia’nın yeni yasasına benzeyen New Jersey’nin yasası, olası masraflar için kredi kartının gerekli olduğu otoparklar ve araç kiralama şirketleri için bir istisna oluşturuyor. NJ.com'a göre, bazı havaalanı mağazalarına yönelik bir istisnalar da bulunuyor.

Haksız rekabet mi, teknoloji karşıtlığı mı?

Nakitsiz mağaza savunucuları hırsızlığı önlediklerini, müşteri rahatlığını hızlandırdıklarını ve genellikle daha modern olduklarını söylüyorlar. Rakipsiz, nakitsiz mağazaların, kredi kartı sahibi olmayan veya sahibi olmayan ve ön ödemeli banka kartları ile ilgili ücretleri istemeyen insanları haksız şekilde dezavantajlı hale getirdiğini söylüyor.

Ancak genele baktığımızda bunun "teknolojinin önüne geçmek" olduğunu da söyleyebiliriz. Bir şekilde bu marketlerin kapatmak, teknolojiyi ve gelişmeyi engellemek anlamına da geliyor. Nakitsiz mağaza savunucuları, haksız dezavantaj konusunda kendilerine göre haklı olsa da nakit ödemenin henüz hayatlarımızdan tamamen silinmediği ve bu şekilde faaliyet gösteren birçok mağazanın mevcut olduğu da su götürmez bir gerçek. O yüzden bu tarz mağazaları engellemek, dünyanın neresinde olursa olsun teknoloji karşıtlığının karşımıza çıkabileceğini gösteriyor.

New Jersey’nin yeni yasasını ihlal eden işletmelere ilk suç için 2 bin 500 dolar, ikinci suç için 5 bin dolar ceza verilecek. Şu anda New York'un da benzer bir yasayı görüştüğünü hatırlatalım. Bakalım nakitsiz mağazaların gelecekteki akıbeti ne olacak, bekliyoruz.

Görsel Kaynak: Deposit Photos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.