Teknolojinin dev şirketleri parçalara ayrılsa bile kazanmaya devam ediyor

Teknolojinin dev şirketleri parçalara ayrılsa bile kazanmaya devam ediyor

Senator Elizabeth Warren teknoloji devlerinden Amazon, Google, Facebook ve Apple'ı parçalamak isterken, Wall Street stratejistleri bu konuya karşı herhangi bir korku duymuyor. Tekelleşen Amazon, Google ve Facebook'u parçalara ayırmak isteyen Warren, Apple'ın da App Store'u kendi şirketinden ayırmaya zorlanması gerektiğini savunuyor.

Yatırımcılar ise Warren'ın kampanyasının gerçeğe dönüşmesini arzu etmiyor. Ancak Warren'ın bu çağrısının teknoloji dünyasına yansımasından da endişe etmiyor. Invesco'da küresel pazar strateji şefi olan Kristina Hooper konu hakkında şunları söyledi:

"Ayrılıklar uzun vadede teknoloji sektörü için korkunç bir şey olmaz. Düzenlemeler, kapitalistlerin kucakladığı şey değil ve bunun iyi bir sebebi var. Ancak herhangi bir sektör için bu, dünyanın sonu değil.”

Hooper tıpkı US Steel ve AT&T'nin çelik ve telekom sektörlerinde yaşadığı üzere teknoloji sektörünün de bu ayrılıkların üstesinden geleceğini düşünüyor.

Wells Fargo Yatırım Enstitüsü'nün küresel hissedarı ve teknik stratejisti Sameer Samana'ya göre, teknoloji alanında piyasa değeri en yüksek seviyede seyreden şirketlerin hisse senedi fiyatları bu durumdan derhal etkilese bile, uzun vadede bu etkinin kesilmesi muhtemel. Bunun nedeni ise hala teknoloji temelleri üzerinde kendinden eminden olan borsa simsarlarının, hisse düşüşünde fiyatları arttırmak için satışları bir bahane olacak gösterebilmesi olacaktır.

Samana, yasal düzenlemenin satın alma fırsatları yaratması halinde, sektörde bu şirketlerin daha fazla öne çıkmasının söz konusu olduğunu söylüyor.

NetChoice'un e-ticaret grup başkan yardımcısı Carl Szabo ise işletmelere karşı benimsenen düşmanca tavrın yanı sıra yasalar ve düzenlemelerde artış olması konusunda da endişeleniyor. Ancak o da diğer görüşleri destekleyerek uzun vadede şirketlerin geleceği hakkında olumlu bir yaklaşım sergiliyor.

Wall Street analistlerinin Warren'ın teklifi hayata geçmesiyle ilgili olumlu yaklaşımının ise 5 sebebi var. Gelin bu 5 sebebe birlikte göz atalım.

1.Her şey çevrimiçi olmaya başlıyor

Çevrimiçi alışveriş ve eğlence alanındaki devasa büyüme gibi modern yaşamdaki değişimler bu dört şirketin son yıllarda değer kazanmasına yardımcı oldu. Ve bu değişim o kadar güçlü ki yeni yasal düzenlemeler teknoloji şirketlerinin değerini azaltmayacak. Bu durum da, stratejistlerin teknolojinin geleceği hakkında çok iyimser olmasını sağlıyor.

Samana konuyla ilgili şu yorumu yapıyor:

"Teknoloji tüm bu farklı ve büyük resmi yansıtan trendlerin ya ön planında yer alıyor ya da bel kemiğini oluşturuyor"

2. Daha etkin hisseler kazanır

Hooper, çok sayıda işletmeye yayılan büyük şirketlerin, belli bir alana odaklanmış şirketlere kıyasla genellikle daha ucuza ticaret yaptıklarını söylüyor. Bunun nedeni, yatırımcıların tek bir alana odaklanan şirketlerin aksine daha büyük şirketlerin daha az çevik ve daha az verimli olduklarını hissetmeleridir. Dolayısıyla yatırımcılar bir ayrılık halinde Amazon, Google veya Facebook’un belirli bölümlerine yatırım yapma şansına sahip olabilirler.

3. Rakipler ezilecek

Sadece birkaç teknoloji devini hedef alan Warren'ın önerisi, küçük şirketler için daha fazla problem yaratacak. Küçük şirketler yeni ve deneyimli bir rakiplerle karşı karşıya kalırken, maliyetleri artacak ve büyümeleri de yavaşlayacak.

4. Yasal düzenlemenin faydaları

Samana ve Hooper, yeni yasal düzenlemelerin, veri gizliliğini artırarak ve kullanıcıların bir kaç  skandalın ardından bu şirketlere güvenmesini kolaylaştırarak teknoloji endüstrisindeki gerçek sorunları çözebileceğini düşünüyor.

Hooper, eleştirmenlerin çoğunun yeni kuralların büyümeyi veya kar oranını tehdit edebileceği fikrine odaklandığını söylerken, gizlilik ve sahte haberler konusundaki tartışmaların devam etmesinin deşirketlere ve stoklarına zarar verebileceğini söylüyor.

5. Teknoloji sektörünün diğer kazananları

Samana, yeni düzenlemelerin yapılmasıyla birlikte daha küçük teknoloji şirketlerinin kısa bir süreliğine bundan yarar sağlayabileceği beklentisinde olduğunu ifade ediyor. Uzun vadede ise yeni düzenlemelerin bazı şirketler için fırsat yaratacağını düşünüyor.

Örneğin, yönetmeliklerle birlikte yeni veri koruma veya gizlilik koruma kurallarına uymak durumunda kalan şirketler, yeni güvenli yazılımlarına veya güncellemelerine çok fazla para harcamak durumda kalabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.