ABD, Almanya'yı Huawei nedeniyle tehdit ediyor

ABD, Almanya'yı Huawei nedeniyle tehdit ediyor

ABD'de Trump yönetiminin Çin'e karşı başlattığı soğuk ticari savaş, Huawei ürünlerinin kullanımının kamu alanlarında yasaklanması ile yeni bir boyut kazanmıştı. ABD'nin baskıları sadece ülke sınırları içinde kalmamış, 2018 Aralık'ta ABD'li yetkililer, Alman mevkidaşlarına Çinli teknoloji devi Huawei'nin yaratabileceği güvenlik endişelerini paylaşarak, baskı yapmıştı.

Almanya'nın 5G ağının Huawei tarafından kurulmamasını isteyen ABD, baskıları bir adım daha öteye taşıyarak, Almanya'yı tehdit etti. Wall Street'in haberine göre, Huawei ile anlaşmalarını sürdürmeleri durumunda, ABD'nin Almanya ile aralarındaki  istihbarat bilgi değişiminin tehlikeye gireceği açıklandı.

Bildiğiniz üzre ABD, 5G teknolojisinin Çin'in casusluğu ve sabotajına yönelik bir kapı açacağı nedeniyle oldukça endişeli. Ancak Almanya bu fikre katılan bir ülke değil ve Huawei'yi bir şebeke ekipmanı olarak en başından itibaren dışlamayı reddediyor. Ülkenin Ekonomi Bakanı Peter Altmaier geçtiğimiz Perşembe günü  "Hiçbir şirketi kendiliğinden hiçbir şeyden dışlamak istemiyoruz" diye bir açıklama yapmıştı.

Beyaz Saray yetkililerinin Büyükelçi Grenell'in müdahalesini desteklediğini de paylaşalım. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, diplomatların politika ve özel sektörle her zaman yakın temas içinde oldukları belirtildi.

Almanya'da, Huawei'nin 5G genişlemesinden çıkarılabileceği telekomünikasyon ağlarının güvenliğine yönelik daha katı şartlar belirliyor. Federal Ağ Ajansı, 2019 baharında yeni güvenlik şartlarının taslağının hazırlanacağını açıklamıştı. Ancak 5G'ye yönelik yeni standartların alacağı taslağın ne kadar katı kurallar içinde olacağı henüz net değil. Yeni yönergelerde, “ulusal güvenlik düzenlemelerine ve telekomünikasyon gizliliği ve veri korumaya ilişkin hükümler” ile aynı şekilde uyması gereken "güvenilir bir tedarikçi" kavramını ortaya ortaya atılıyor.

Maliyetler olarak rakip şebeke operatörlerine daha ekonomik olan Huawei, ABD'nin baskılarına rağmen hala Almanya'nın birlikte çalışmaya sıcak baktığı bir şirket. Ancak tehdit ile birlikte Almanya, Huawei'nin 5G şebekesindeki faaliyetlerini nasıl değerlendirecek tanık olacağız.  ABD Büyükelçisi Richard Grenell tarafından yazılan mektuba, Almanya'nın kısa sürede yanıt vermesi bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.