Facebook'un ABD'deki kullanıcı sayısı bir yılda 15 milyon düştü

Facebook'un ABD'deki kullanıcı sayısı bir yılda 15 milyon düştü

Pazar araştırması şirketi Edison Research tarafından yapılan bir araştırma Facebook'un kullanıcı tabanının özellikle 12-34 yaş aralığındaki demografide küçüldüğünü gösteriyor. Araştırma sadece Facebook'un en karlı pazarı olan ABD'deki kullanıcılarının verilerini ele alıyor.

Araştırma sonucunda Facebook'un şu anda 2017'ye kıyasla 15 milyon daha az kullanıcı tarafından tercih edildiği ortaya konuyor. Kullanıcı tabanındaki bu düşüş ise en çok Y kuşağı ve genç kullanıcılar arasında kendini gösteriyor.

Bu arada araştırmadaki verilerin bazı konularda belirsizliğini koruduğunu söylemekte fayda var. Rapor, özellikle insanların Facebook’tan neden ayrıldığını, bazı kullanıcıların yaşlandığı için mi belirli bir demografik özellikten çıktığını ve ankete dahil edilmediğini belirtmiyor. Aynı şekilde bu yukarıda belirtilen değişkenlerin de şirket bazında ne tür bir etkisinin olabileceğine yer verilmiş değil.

Araştırma kapsamında Edison, ABD nüfusunun daha geniş bir kesimine dair tahminde bulunmak üzere rastgele telefon görüşmeleri yöntemini kullandı. Ancak Edison'ın anket için on milyonlarca kişiyi aradığını söylemek pek mümkün değil.

Şirketin yakın zamanda açıklanan kazanç raporuna bakıldığında ise Facebook'un Kuzey Amerika da dahil olmak üzere daha fazla aylık ve günlük  aktif  kullanıcı sayısına ulaştığı görülüyor Hatta sosyal ağın küresel kullanıcı tabanı tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarak 2.32 milyara ulaşıyor. Bu noktada şirketin büyümekte olduğunu söyleyebiliriz

Ancak Edison'un araştırması sosyal ağın gizlilik problemleri ve devam eden ihlallerle sarstığı kullanıcı güveninin, belli bir demografide kendini gösterdiğinin sinyalini veriyor. Edison şirketinin başkanı Larry Rosin konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada şu sözlere yer veriyor:

“Bunun anlamlı bir düşüş olduğunu nasıl söyleyemiyorsunuz anlamıyorum. Ne derseniz deyin, on beş milyon çok fazla insan demek. 12 yaş ve üstü toplam ABD nüfusunun yaklaşık yüzde 6'sını temsil ediyor. Bu sonucu özellikle önemli kılan şey, bir eğilimin parçası olup olmadığıdır. Bu yıl, bu sayının düştüğünü gördüğümüz ikinci yıl. ”

Rosin'in bahsettiği bu eğilimin ilgi çekici bir yönü olarak kullanıcıların Facebook'u tamamen terk etmek yerine Instagram'a geçiş yapmasını ele alabiliriz.

Facebook'tan daha az kişisel bilgi toplamasıyla öne çıkan Instagram, artık reklamlar tarafından istila edilmiş olan ve yalan haberlerin, politik ve toplumsal manipülasyon içeriklerinin cirit attığı Facebook'un çok daha temiz ve sade bir alternatifi olarak konumlanıyor. Bunların yanı sıra Instagram, uzun süredir ABD'nin genç kitlesine hitap etmekte iyi bir iş çıkarıyor. Facebook'un Instagram'a kayan kitleyi tekrar kendisine çekmek için yapabileceği az şey var.

Hatta Rosin'in açıklamaları Facebook'ta yaşlı bir kitlenin artış gösterdiğini ortaya koyuyor:

“Bu durumun genç kitleyi nasıl etkilediğine bakılmaksızın, Facebook'un yaşlı insanlar arasında daha popüler hale geldiğine dair bir varsayım var. O zaman bu diğer sosyal medya platformlarının, özellikle Instagram ve Snapchat’in genç insanlara daha çekici gelip gelmediğini düşünmek durumundayız. Daha genç insanlar arasında kullanımda dramatik bir düşüş görüldüğü halde, 55 yaş ve üstü insanlar arasında bazı kazançlar görmeye devam ettiğimizi de belirtmeliyim.”

Instagram, 1 milyarlık kullanıcı tabanı ve Hikayelerdeki 400 milyon aylık aktif kullanıcı sayısıyla gençlerin gözdesi olmayı başarırken, Facebook kendi platformuna gençleri yeniden çekebilmek adına Hikayeler ve benzeri ürünler eklemeyi ihmal etmedi. Yine de bu girişimlerinin sonucunda tam olarak istediğini elde edemeyen şirket,  sahip olduğu uygulama ailesini gelecek yıllarda tamamen birleştirme yolunu seçebileceğinin sinyallerini vermeye devam ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.