Apple'ın 2020'de bir AR başlığı piyasaya sürmesi bekleniyor

Apple'ın 2020'de bir AR başlığı piyasaya sürmesi bekleniyor

Apple'ın bir artırılmış gerçeklik başlığı üzerinde çalıştığı ve bu başlığı piyasaya süreceği konuşuluyor. 2019'un dördüncü çeyreğinde seri üretime geçmesi beklenen başlığın, 2020'nin ilk yarısında piyasaya sürüleceği düşünülüyor. Bu başlıkla neler yapılabileceği ise henüz kesinleşmiş değil. Apple Watch benzeri bir çalışma prensibine sahip olacağı konuşulan iddialar arasında yer alıyor. Dolayısıyla bir iPhone'unuz olmadan AR başlığını kullanamayabilirsiniz.

Bu durumda başlık, gözlerinizin önünde size bilgi vermek için sınırlandırılmış bir ekran görevi görürken, iPhone'unuz  internet bağlantısı, konum servisleri ve programlama gibi görevleri üstlenebilir. Aynı şekilde AR başlığının iPhone'unuza Bluetooth ile bağlanarak iletişim kurması da olası.

Şimdiye kadar yapılan haberler başlığın ne gibi özellikleri olacağına dair herhangi bir bilgi içermiyor. Ancak Apple'ın AR başlığın etrafınızdakileri algılayabilmesi için ekranlar ve sensörler kullanması da mümkün. Zira AR cihazları anlamlı kılan özelliklerden biri de etrafınızdaki öğeleri algılayacak sensörlere sahip olması.

iOS'ta ARKit frameworkünü geliştirmek için uzun süredir artırılmış gerçeklik üzerinde çalışmalar yapan Apple, uzun süredir geliştiricilerin telefon kamerası üzerinden dijital elementler ile gerçek dünyayı bir araya getiren uygulamalar üretmesini sağlıyor.

Birçok uygulama AR özelliklerine kavuşurken, bu özelliklerin uygulamaya değer kazandırması nadir olarak görülüyor. Aynı şekilde AR-native uygulamaların da üst düzeyde yaygınlaşması henüz söz konusu değil.

Buna rağmen AR özelliklerinin haritalarda kullanılması, özelliğin yarattığı fayda nedeniyle de  kullanıcıların ilgisini oldukça çekiyor. Buna verilebilecek en iyi örneklerden biri de Google'ın yakın zamanda Google Maps için yayına aldığı artırılmış gerçeklik modu. Bu modda, telefonunuzu yüzünüzün önüne doğru tutarak, size yol gösteren okları görüntüleyebiliyorsunuz.

Bu noktada bir süredir Apple'ın da Apple Maps verilerini yeniden düzenleyerek detaylandırdığını belirtelim. LiDAR sensörleri kullanarak gerçek zamanlı veri toplayan şirket, yeni AR Başlığında Apple Maps odağında geliştirmelere de yer verebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.