Amazon'dan taklit ürünleri tespit eden program: Project Zero

Amazon'dan taklit ürünleri tespit eden program: Project Zero

Geçtiğimiz sene NASDAQ'da değerlemesi 1 trilyon doları bulan Amazon, platformunda markaları güçlendirecek yeni bir  program duyurdu. 'Project Zero' isimli programda, markalara ait taklit ürünlerin platformda tespit edilerek, satılmasının engellenmesi bekleniyor.

Amazon üzerinden markalara ait sahte ürünlerin piyasaya sürülmesi uzun zamandır markaların şikayet ettiği bir konuydu. Platformda tespit edilmesi oldukça güç olan bu ürünler, tescilli markalar tarafından Amazon'a bildiriliyordu. Amazon tarafından gözden geçirilen bu ürünler sonrasında kaldırılıyordu. Yeni programla birlikte, sertifikalı şirketler bu tür sahte ürünleri Amazon'un onayı olmadan kaldırabilecekler.

Şu anda pilot uygulamada olan programa bazı şirketler davet edildi. Şirketler arasında telefon aksesuar üreticisi Kenu, ev hayvanlarına yönelik ürünler satan ThunderWorks, Chom Chom Roller'ın olması dikkat çekiyor.

Üç bileşenden oluşuyor

Amazon'un yaptığı açıklamada, Project Zero'nun  üç bileşenden oluşuyor. Teknolojisini yapay zekanın bir alt dalı olan makine öğreniminden alan program şirketin kurumsal uzmanlığı ile birleşiyor.

Amazon, her gün 5 milyondan fazla yeni ürünü taklitlerini belirlemek için taradığını belirtiyor. "Otomatik Koruma" adı verilen bir sistemle, ürünler taranıyor. Ürünün orijinalliğinin tespiti için ise orijinal markaya ait logolar ve ürünü özel kılan diğer özellikleri veri olarak kullanılıyor. Sistemin, yalnızca reaktif önlemlerden 100 kat daha fazla sahte ürün ortaya koyduğu belirtiliyor.

Programı oluşturan diğer bir element ise bahsettiğimiz gibi markaların proaktif bir yaklaşım sergileyebilmesi. "Self Servis" aracı ile markalar Amazon'a başvurup, soruşturmanın sonuçlanmasını beklemek zorunda kalmadan sahte ürünleri doğrudan kendileri kaldırabilecekler.

Project Zero'nun son bileşeni platformda yer alan ürünlere orijinal bir kod yerleştirilmesinden oluşuyor. Her bir ürün için oluşturulan benzersiz bir kod,  Amazon'un sipariş edilen  ürünün gerçekliğini test edebilmesi için kullanılacak.  Bu şekilde Amazon, sahte ürünün müşteriye teslim edilmesinin de önüne geçmek istiyor.

Şu anda davetli markaların kullanabildiği Project Zero'yu, Amazon yakın zamanda çok daha fazla markanın kullanımına açmak istiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.