Microsoft'un ABD ordusuyla yaptığı anlaşma çalışanları ayaklandırdı

Microsoft'un ABD ordusuyla yaptığı anlaşma çalışanları ayaklandırdı

Microsoft'un onlarca çalışanı şirketin ABD ordusuyla imzaladığı anlaşmayı protesto ediyor. 480 milyon dolarlık anlaşma, Microsoft'un savaş alanında kullanılması için artırılmış gerçeklik başlıkları tedarik etmesini kapsıyor.

Hükümetin proje tanımına göre anlaşma kapsamında kullanıcıların görüş alanına holografik görüntüler yansıtan bu başlıklar, tespit etme, karar verme ve düşmandan önce harekete geçme özelliklerini benimseyerek ölümcüllüğü artırmaya uyarlanacak. Microsoft bu projeyi içeren anlaşmaya Kasım ayında imza attı.

Bunun karşısında Microsoft çalışanları şirket içi mesaj panosunda yayınladıkları ve e-posta üzerinden diğer çalışanlara ulaştırdıkları bir mektup yayınladı. Mektupta şu ifadeye yer verildi:

"Biz, Microsoft çalışanlarının küresel koalisyonuyuz ve savaş ve zulüm için teknoloji üretmeyi reddediyoruz."

50'den fazla çalışanın mektuba imza attığını belirtelim. Öte yandan Microsoft'un dünya çapında 135 bin çalışana sahip olduğunu düşünürsek şimdilik bu rakamın şirket için pek bir şey ifade etmediğini söyleyebiliriz. Yine de mektubun içeriği oldukça etkileyici:

“Microsoft'un ABD Ordusuna silah teknolojisi sağlamak için çalışması ve oluşturduğumuz araçları kullanarak bir ülkenin hükümetine "ölümcüllüğü artırma" konusunda yardımcı olması konusunda endişeliyiz. Bizler bu işe silah geliştirmek için başlamadık ve çalışmalarımızın kullanılma şekline dair bir söz hakkı talep ediyoruz.”

Microsoft CEO'su Satya Nadella'yave şirketin yasal işerinden sorumlu Brad Smith'e hitaben yazılan mektup, şirketin daha önce HoloLens'in eğitimlerde kullanılması dahil olmak üzere orduya teknoloji lisansı verdiğini belirtiyor. Buna rağmen Microsoft'un daha önce hiç çizgiyi aşarak silah geliştirmeye yönelmediği de ekleniyor.

Ayrıca mektupta çalışanlar,  resmi adı Entegre Görsel Artırma Sistemi (Integrated Visual Augmentation System) olan programın, “savaşı simüle edilmiş bir“ video oyununa ”dönüştürdüğünü, askerleri acımasız savaş yığınlarından ve kan dökülmesinin gerçekliğinden uzaklaştırdığını” da ifade ediyor.

Çalışanlar Microsoft'un IVAS anlaşmasını feshetmesini, silah teknolojisi geliştirmeyi bırakmasını ve bu taahhütleri açıklığa kavuşturmak için kabul edilebilir bir kullanım politikası tasarlamasını talep ediyor. Bunun yanı sıra çalışanların ilettiği bir başka talep de şirketin bu politikaya uyum sağladığını tasdik etmesi için bağımsız bir etik inceleme kurulunun kurulması.

Açık mektup, Microsoft'un artırılmış gerçeklik başlığının yükseltilmiş bir versiyonu olan HoloLens 2'yi, İspanya'nın Barselona kentinde her yıl düzenlenen teknoloji konferansı Mobile World Congress'te tanıtmasından bir kaç gün önce yayınladı.

Çalışanlar ve gelir getiren anlaşmalar arasında kalan Microsoft'un gelecek günlerde alacağı kararları hep birlikte izleyip göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.