Jack Dorsey'in mükemmel diye tarif ettiği kripto para ile bahşiş servisi: Tippin.me

Jack Dorsey'in mükemmel diye tarif ettiği kripto para ile bahşiş servisi: Tippin.me

İçerik üreticilerinin gelir elde etmesi ciddi bir sorun ve bu sorunu çözen Patreon gibi platformlar var olsa da farklı mecralarda içerik üreten kişilerin reklam ve sponsorluklar ana gelir modelini oluşturmaya devam ediyor.

Son yılların en çok konuşulan gelişmelerinden olan kripto paralar bu soruna bir çözüm üretmiş gibi görünüyor. Twitter ve Square'in kurucusu Jack Dorsey'in (Dorsey'in özellikle Bitcoin'e olan inancı ve sevigisini bilmiyorsanız sizi şöyle alalım) paylaştığı bir tweet sayesinde haberdar olduğum tippin.me projesi bu projelerden sadece biri.

Tippin.me nasıl çalışıyor?

Bitcoin üzerine kurulan Lightning Network teknolojisi sayesinde neredeyse sıfır maliyetle 1 satoshi (1 Bitcoin'in yüzbinde 1'i) değerinde bağış bile yapabiliyorsunuz. Şimdilik sadece Chrome ve Firefox için geliştirilmiş bir eklenti olan tippin.me, bu model sayesinde blog yazarlarının bloglarına, Medium postlarına, Instagram paylaşımlarına, bağımsız gazetelere ve hatta bir Tweet'e yazılan yoruma bile bağış yapmanıza imkan sağlayabilecek. Şu anda bloglarınıza ekleyebileceğiniz bağış butonu ve eklenti sayesinde Twitter'a gelen ikon sayesinde bağış yapmaya başlayabilir ve aynı şekilde tippin.me hesabınızı Twitter hesabınız ile bağlayarak bağış almaya başlayabilirsiniz.

Tabii ki beta sürümde olduğu ve geniş kitlelerce kullanılmadığı için çok deneysel bir ürün fakat web tarayıcınızdan yönettiğiniz basit bir cüzdan aracı ile hızlıca bağış yapabilmek ve aynı şekilde bağış toplayabilmek; bunları yaparken neredeyse gerçek zamanlı bir hıza sahip olmak, sıfıra yakın komisyon ödemek ve tabi ki tüm aracıları ortadan kaldırmak gerçekten çok etkileyici.

Şimdiye kadar içerik üreticilerinin kazanmaları gereken paraların aslan payını reklam ağları ve aracı kurumların aldığının herkes farkında sanırım. Sitenize eklediğiniz Google reklamlarının veya Influencer olarak bir ajansın markasına verdiğiniz hizmetten aldığınız ödemenin işin sadece size ulaşan kısmı olduğunu biliyorsunuz. Bu tür uygulamalar hem gelir kaynaklarınızı kurumlardan bireylere doğru genişletebilir ve daha çok sayıda kişiden, toplamda daha fazla gelir elde etme imkanı sağlayabilir.

Jack Dorsey'in paylaşımının altında bir çok kişinin bağış yaptığını ve bağış almak için uygulamayı kullanmaya başladığını gördüm fakat aynı zamanda Bitcoin Lightning Network dışında XRP kullanarak da benzer bir uygulamanın yapıldığını gördüm. XRP Tip Bot, Twitter'ın yanısıra Discord ve Reddit ağları üzerinde de bağış almanızı ve bağış yapmanızı sağlayan benzer bir uygulama.

XRP Tip Bot kullanmak için XRP hesabınızdan para eklediğiniz bot ile bağış yapmak istediğiniz kişiye bağış miktarını belirten "+1.2 @xrptipbot" cevap yazmanız yeterli. Bu sayede sistem otomatik olarak sizin hesabınızdan bu miktarı düşerek bağış yapıyor. 2017 yılının Aralık ayından beridir kullanımda olan bu bot aracılığıyla şimdiye kadar 60.000 dolara yakın bağış yapılmış. Kripto paraların ne olduğunu bilen, yatırım yapan ve aktif kullanan kişileri düşünecek olursak müthiş bir rakam diyebiliriz.

Aracıların ortadan kalkması, paranın merkeziyetsiz hale gelmesi, düşük maliyetli, hızlı para transferleri ve daha bir çok farklı hedef ile yayılmaya başlayan kripto paralar bakalım gerçek hayatta bu amaçlarına karşılık gelebilecek projeler ile karşımıza çıkabilecek mi yoksa böyle niş projelerde mi sınırlı kalacak. Bu tür projeler gördükçe inancımın arttığını söylemem lazım...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.