İki gün önce YouTube'a bir video yükleyerek YouTube'daki çocuk istismarını örneklerle yeniden gündeme getiren içerik üreticisi Matt Watson, YouTube'daki pedofililerin platformda nasıl iletişim kurduklarını, açtıkları hesapları ve yükledikleri videolara alınan reklamları gösterdi. Son iki senedir YouTube'un platformda gerçekleşen çocuk istismarına karşı kalıcı bir önlem almaması, yaşanan son gelişmelerle birlikte Disney ve Epic Games dahil olmak üzere reklam verenleri platformdan çekilmeye yönlendiriyor.
Matt Watson'ın yüklediği videonun ardından YouTube'daki reklam harcamalarını durduran Disney, Fornite'ın geliştirici şirketi Epic Games ve Nestle'nin yanındaki yerini almış oldu. Epic Games, bahsi geçen çocuk videolarının öncesinde Pre-Roll reklamlarının oynatılmasının üzerine platformdaki Fortnite pre-roll reklamlarını bir kaç gün önce durdurdu. Watson'ın söylediğine göre bu videoların öncesinde Disney'in reklamları da yer alıyor.
Platformdaki çocuk istismarı videoları ve pedofili kullanıcılar, uzun süredir YouTube'un başlıca sorunlarından biri. Kullanıcılar bu konuda YouTube'u eleştirmeye devam ederken Matt Watson'ın öneri algoritması üzerinden bu içeriklere ne kadar kolay erişilebildiğini göstermesi yeni tartışmaların da fitilini ateşledi.
Watson'ın videosunda "bikini haul" araması üzerinden iki video ile ulaşılabilen çocuk videoları, genellikle orijinal videoları kopyalayan başka kullanıcılar tarafından dağıtılıyor.Bu videoların yorumlarında ise kullanıcıların birbirleriyle videonun belli zaman aralıklarını paylaşması ve link alışverişi yapması dikkat çekiyor. Videoların orijinali herhangi bir cinsellik içermese de platformdaki pedofililer tarafından aksi şekilde yorumlanıyor ve bu durum bir video alışverişine dönüşüyor.
Bu konuda kullanıcılar moderasyon eksikliği nedeniyle YouTube'u suçluyor. YouTube ise uzun süredir yaptığı açıklamayı yineliyor ve bu açıklamalara yenilerini ekliyor:
“Hesapları ve kanalları silerek, yasadışı faaliyetleri yetkililere bildirerek ve saldırgan yorumları devre dışı bırakarak derhal harekete geçtik. Yorumlar da dahil olmak üzere küçükleri tehlikeye sokan her içerik tiksindiricidir ve YouTube'da bunu yasaklayan net politikalarımız var. Daha yapılacak çok iş var ve platformu iyileştirmek ve istismarı daha hızlı bir şekilde yakalamak için çalışmaya devam ediyoruz.”
Bu noktada moderasyondan sonra platformun en büyük problemlerinde bir diğeri ise reklam verenlerin reklamlarının yer alacağı videoları tam olarak seçememesi. Daha önce Marks and Spencer, L'Oreal ve McDonald's gibi markaların şiddet ve yasa dışı öğlene içeren videolara reklam vermesi sonucunda YouTube, markalara paralarını iade etmiş ve markaların yer alacakları videoları seçmesi için daha fazla özellik sunmaya başlamıştı. Ancak görünen o ki; YouTube'un bu çabaları boşa çıkmaya devam ediyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap