2019'un ilk Webrazzi konferansı olan Webrazzi E-Ticaret 2019, bugün Raffles İstanbul'da gerçekleşiyor. E-ticaret ve e-ihracat odağında birçok konuyu, önemli konuklarıyla ele aldığımız konferansımızda EY'dan Özge Gürsoy, teknolojinin tüketici ürünlerinin ve perakendenin neresinde yer aldığını anlatmak üzere sahnedeydi. Özge Gürsoy özellikle "future consumer" yani "gelecekteki tüketici ürünleri" üzerinde durdu.
Özge Gürsoy, önümüzdeki dönemde tüketici alışkanlıklarını nasıl değişeceğini odağına alarak geçmişten günümüze ve günümüzden geleceğe olan dijital dönüşümden bahsetti. Örneğin; 20 yıl kadar önce internet bankacılığı bir hayalden ibaret iken şu anda bu teknolojiyi kullanmamak neredeyse düşünülemez hale geldi. Önümüzdeki dönemde bunu ticarete yansımasının çok daha farklı boyutlara ulaşacağını söylemek de mümkün. Günümüzdeki en büyük tartışma konusu ise Gürsoy'un söylediklerine göre neyi, ne zaman, nasıl ve kime satmak ve hatta ürünlerin satılıp satılamayacağı oldu.
Değişim şimdikinden hızlı olacak
Değişimin bundan sonra, teknolojiyle birlikte çok daha hızlı olacağını söyleyen Gürsoy, kimi zaman bu hızı yakalayamayacağımızı bile söylüyor. Asıl amacın doğru hamleler yapmak olduğunu belirten Özge Gürsoy, ortaya çıkan 8 hipotezi katılımcalarla paylaştı. Artık tüketici ürünleri Şangay, Bombay, Londra, Berlin ve Los Angeles gibi şehirlerin verileri baz alınarak belirleniyor. Ancak bu tabii ki diğer şehirlerin etkisi olmadığını göstermiyor. EY'ın verilerine göre gelecekte satışı en fazla olacak ürünlerin lokal, otantik, şeffaf, takip edilebilir ve etik olması gerektiğini söylüyor. Özge Gürsoy, özellikle ev sistemi ve evdeki ürünlerin nasıl yapılandırılacağının önemine de değindi.
Satın alma ve alışveriş arasındaki fark artacak
Özge Gürsoy'un bahsettiği 8 hipotez ise alışveriş, yaşama alışkanlıkları, teknoloji kullanımı, oyunlaştırma, iş, seyahat, yeme alışkanlıkları ve sağlık yaşamanın önemi olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre satın alma ve alışveriş yapma arasında ciddi bir fark olacak. Bundan sonra ihtiyacımız olan yapay zeka yardımıyla otomatik olarak satın alınacak. Buradaki en büyük sorun ise 2020'de bile ev eşyalarının satın alınması sırasında markaların kimi hedef olarak belirleyeceği ve ürünlerin nasıl satılacağı, hatta markalara olan sadakatın nasıl artırılacağı olarak karşımıza çıkıyor.
Zamanımızın karşılığını alabiliyor muyuz?
Yemek konusu ise ayrı bir başlık olarak açıklanıyor. Bir ürünün nereden geldiği, hangi şartlarda yetiştiği gibi bilgiler gelecekte daha çok önem kazanacak. Şu an için ise tarım şirketlerinin bu konuda izlediği yollara önem kazanıyor. Yakın gelecekte DNA'ya göre beslenme de gündemimizde olacak. Tüm bunlarla birlikte kişilerin yaşama şekilleri de değişecek. Daha az şeyle daha fazla tecrübe kazanılmış olacak. İş hayatında ise "paramızın karşılığını alıyor muyuz" argümanı yerini "zamanımızın karşılığını alıyor muyuz"a bırakacak.
Özge Gürsoy konuşmasını, tüketicinin her şeyin temeli olduğu ve tüketici kararları ile alışkanlıklarının geleceği belirleyeceğini ve teknolojinin bu süreçte görünmez bir şekilde yer aldığını söyleyerek tamamlandı.
Ancak gelecek dönemde, teknoloji yatırımlarının kimler tarafından gerçekleştirileceği ise merak konusu olmaya devam ediyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap