E-Ticaretten Omnichanel'a perakendenin dijital dönüşümü

E-Ticaretten Omnichanel'a perakendenin dijital dönüşümü

Bugün gerçekleştirdiğimiz Webrazzi E-Ticaret 2019 konferansında Akinon Kurucu ortakları Ahmet Emre Sarı ve Tolga Tatari Arda Kutsal Moderatörlüğünde e-ticaretten omnichanela perakendenin dijital dönüşümü aktardı. Öncelikle Markafoni'den Akinon'a geçiş sürecini aktaran Sarı ve Tatari, aslında Akinon'un Markafoni'den önce kurulduğunu hatırlattı.

Bir süre sonra Markafoni'nin hızlı büyümesiyle Akinon'daki iş gücünü Markafoni'ye aktardıklarını belirten Markafoni satışı ardından Akinon ile yola devam etmek istediklerini ifade etti.

Kurucu ortaklardan Tolga Tatari, Markafoni'de çalışırken Marks & Spencer ve Nike gibi 40'tan fazla markanın e-ticaret yolculuğuna dahil olmak durumunda kaldıklarını belirtti. Bu süreçte de  markaların alt yapı bakımından ne istediğini tam olarak bilmediğini ve sunulan çözümlerin yeterli kalmadığını fark ettiklerini dile getirdi.

Özellikle multichannel'dan omnichannel'a geçişte sunulan alt yapıların yetersiz kaldığına dikkat çeken Tatari, exit sonra 2 senelik rekabet anlaşmasının son altı ayında arkadaşlarından oluşan küçük bir ekiple Akinon üzerinde çalışmaya başladıklarını ifade etti. Tatari ekibin, perkande firmalarının kanal yönetimi ve stok yönetimi gibi özelliklerden de faydalanabileceği bir omnichanel uygulaması fikriyle yola çıktığını belirtti. Ancak markalarla iletişim sürecinde web ve mobil alanında gelen taleplerle Akinon'un  web shop ve native uygulamalar ile tam bir omnichannel suitine dönüştüğünü söyledi.

İlk olarak 15 Şubat 2016 yılında Akinon'u yayına alan Ahmet Emre Sarı ve Tolga Tatari, Madame Coco dahil olmak üzere dört müşteriyle yola çıktıklarını belirtti. İlk senenin sonunda 9 müşteriye hizmet vermeye başlayan Akinon, ikinci senenin sonunda 40'tan fazla markaya hizmet vermeye başladı. Akinon ekibinin 100 kişiyi geçtiğini belirten kurucu ortaklar, tıpkı Markafoni'de yaşadıkları gibi hızlı bir büyümenin içinde olduklarını ifade etti.

Bu büyümenin müşteri cirolarının 5'e ya da 10'a katlanmasıyla ilişkili olduğuna dikkat çeken Tolga Tatari, e-ticaret yapan firmaların, kanallarının problemsiz ve hızlı çalışabilmesi gerektiğini vurguladı. Bu noktada işin yüzde 85'ini tek bir üründe topladıklarını belirten Tatari, müşterilerinden LCW'nin 55 hesabı olduğunu söyledi.

Akinon'un süreci hızlandırdığını ifade eden Emre Sarı, milisaniyelik farkların dönüşüm oranını etkilediğini ifade etti. Aynı şekilde sorunsuz çalışan bir alt yapının bu dönüşüm oranındaki etkisine de dikkat çekti.

Uçtan uca bir omnichannel deneyimini yaşatmaya çalıştıklarını söyleyen Tatari, omnichannel'ı örneklendirmek için fizikselden dijitale tüm kanalların bir arada kullanıldığı bir anlatım gerçekleştirdi.

Otrumda ülkemizde e-ticaret alanındaki problemlere de değinildi. Tatari ülke olarak teknoloji sıkıntısı çektiğimizi belirterek,  teknolojileri istediğimiz şekilde ayağa kaldırıp sunmakta sorun yaşadığımızı belirtti. Aynı şekilde e-ticaret alanında bir servis problemi yaşandığını ifade eden Tatari, Tüsiad araştırmasını örnek göstererek dünyada daha rahat bir seçenek olduğu için tercih edilen e-ticaret alışverişlerinin ülkemiznde hala ucuz olduğu için tercih edildiğini belirtti.

Gelecek yıllarda Akinon'a yapay zeka eklemeyi düşündüklerini söyleyen Tatari, Akinon'un hali hazırda bulut üzerinde çalıştığını ve kişiselleştirilebildiğini sözlerine ekledi. Son olarak kusursuz omnichannela odaklandıklarını da söylemeyi ihmal etmedi.

Emre Sarı ise e-ticaretten omnichanela dönüşümde teknoloji tarafı kadar servisin verildiği hızın da önemli olduğunu vurguladı. Servisi 3 ayda ayağa kaldırdıklarının söyleyen Sarı, bunu sıfır maliyetle ve gelir ortaklığı modeliyle hayata geçirdiklerini ifade etti.

Bu noktada Akinon'un yurtiçi ve yurtdışı farketmeksizin a101, LCW, Lacoste, Penti başta olmak üzere 40'tan fazla markaya hizmet verdiğini ekleyelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.