Facebook'un oyun motoru Unity'yi satın almak istediği iddia ediliyor

Facebook'un Oculus VR'ı satın aldıktan bir yıl sonra popüler oyun motoru Unity'yi satın alarak VR pazarında konumunu güçlendirmek istediği iddia ediliyor.
Facebook'un oyun motoru Unity'yi satın almak istediği iddia ediliyor

Facebook'un Oculus VR'ı satın aldıktan bir yıl sonra popüler oyun motoru Unity'yi satın alarak VR pazarında konumunu güçlendirmek istediği iddia ediliyor. Blake Harris'in gelecek hafta raflarda yerini alacak olan “The History of the Future,” kitabında yer alan bu iddia doğrulanmayı bekliyor.

Harris'in kitabında, Oculus'un kuruluş hikayesini ve Facebook satın alması etrafında gerçekleşen olayları ele aldığını belirtelim. Buna satın alma sonrasında gerçekleşen davalar ve Oculus'un kurucusu Palmer Luckey'nin kişisel politikası da dahil.

Bu noktada Harris'in kitabı yazarken Facebook'un PR ekibiyle yakın ilişkide olduğunu belirtelim. Aynı şekilde o dönemde önemli yöneticilerle düzenli olarak röportaj yapan Harris, bir süre sonra bu erişimin sonlandırıldığını ifade ediyor.

Harris'in ekiple yakınlaştığı dönemde kaynakları üzerinden 25 bin dokümana ulaştığını da belirtelim. Üstelik bu dokümanlar Mark Zuckerberg tarafından sonradan Oculus CEO'su olacak Brendan Iribe, Sheryl Sandberg ve Unity'yi almak istediğini ifade ettiği Facebook liderlerine gönderilen 2 bin 500'e yakın e-postayı da kapsıyor.

22 Haziran 2015 tarihli e-postada AR/VR'ın daha fazla önceliklendirilmesi ve bir oyun motoru şirketinin satın alınması tartışılıyor. Kitapta anlatılanlara göre "One" kod adına sahip önerilen anlaşma dünyanın en çok tanınan oyun geliştirme aracı girişiminin satın almasını ve ilerleyen süreçte yayına alınacak VR platformu üzerinden tüketicilere sunulmasını içeriyor. Böylece Facebook, diğer teknoloji devleriyle girişeceği rekabeti devre dışı bırakıyor.

Bu satın alma planının hiç hayata geçmediğini belirtmekte de fayda var. 2015'ten bu yana 600 milyon dolar yatırım alan Unity ise 3 milyar dolar değerlemeye ulaştı. Hatta başarılı oyun motoru 2020'de gerçekleştireceği halka arza hazırlanmaya başladı.

2015 06 22 MARK'S VISION by on Scribd

Facebook'un planladığı satın alma gerçekleşmemiş olsa da, şirketin ve Mark Zuckerberg'in yeni pazarlar ve rekabet konusunda nasıl bir yol izlediğini açıkça ortaya koyuyor. Kitapta konuyla ilgili yer alan kısımlara göz atmak isterseniz yukarıdaki dokümanı incleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.