JP Morgan ismi kripto dünyasını takip edenlere pek yabancı değil. 2017'nin sonlarına doğru JP Morgan CEO'su Jamie Dimon, Bitcoin'i dolandırıcılık olarak nitelendirmişti ve hatta tarihin en büyük krizlerinden Lale krizinden bile daha büyük bir balon olduğunu söylemişti. İlk açıklaması ve sonrası yaptığı açıklamalarda sıklıkla bunu dile getiren Jamie Dimon, aynı zamanda teknoloji biriminin "biz Bitcoin'e değil Blockchain'e odaklanıyoruz" yaklaşımına karşı pek bir yorumda bulunmamıştı.
Bitcoin yorumları genel olarak "korkuyorlar" olarak yorumlanıyordu fakat bir yandan da teknolojiye yönelik ilgileri giderek artıyordu ve geçtiğimiz gün ilk meyvelerini verdi.
JP Morgan Chase mühendisleri, müşterileri arasındaki ödeme süreçlerini hızlandıracak ve hatta gerçek zamanlı hıza getirebilmek amacıyla JPM Coin'i geliştirdiklerini duyurdu. Her ne kadar şimdilik test süreci olması dolayısıyla çok az miktarda para transferleri JPM Coin ile yapılacak olsa da madalyonun öteki yüzünde büyük bir Amerikan bankası tarafından (her gün 6 trilyon dolarlık para transferinin gerçekleştiği bir bankadan söz ediyoruz) ilk defa kripto para kullanarak para transferi gerçekleşmiş olacak.
J. Morgan Morgan blockchain projelerinin başkanı Umar Farooq, “Her şey blockchain teknolojisine doğru kayarken JPM Coin bu teknoloji için ödeme ayağı olacaktır” dedi. JPM Coin uluslararası para transferi amacıyla kullanıldığı zaman bankacılıkta kripto paraların kullanımının ilk uygulamalarından biri olacaktır.
Kripto para dünyası için yeniden boğa sezonu habercisi mi?
Kripto para yatırımcıları bu haberi hem mutlulukla hem de tedirginlikle karşıladı diyebiliriz. Bir çok yatırımcı JPM Coin alarak devasa bir piyasadan faydalanmayı düşünüyordur fakat CNBC'nin haberine göre borsalarda listelense bile bu kripto parayı tüketicilerden ziyade JP Morgan'ın büyük kurumsal müşterileri alabilecekler. Buna rağmen kritp para borsalarına yüklü miktarda para akışının gelebilecek olması ihtimali bile pozitif bir etki yaratabilir.
As predicted, banks are changing their tune on crypto. But this JPM project misses the point – introducing a closed network today is like launching AOL after Netscape’s IPO. 2 years later, and bank coins still aren’t the answer https://t.co/39EAiSJwAz https://t.co/e7t7iz7h21
— Brad Garlinghouse (@bgarlinghouse) February 14, 2019
Bunun yanında bir de bankacılık sek için tam da bu amaçla geliştirilen XRP ve XLM gibi projelerin geleceği de tartışılmaya başlanan konular arasında. JP Morgan bir banka olmasının yanında dünyanın en büyük şirketlerine ve dünyanın en büyük bankalarına altyapı sağlayıcısı olarak da hizmet veriyor. Her ne kadar Ripple CEO'su Brad Garlinhouse öyle düşünmüyor olsa da geliştirilen JPM Coin dünyanın önemli bir bölümü tarafından kullanılabilir ve bu da XRP ve XLM için önemli bir sorun anlamına gelebilir.
JPM Coin hakkında bilinmesi gereken bir diğer önemli detay ise sektörel tabiriyle stablecoin olarak bilinen bir kripto para olarak piyasada yer alacak olması. Yani aslında JP Morgan geliştirdiği bu para ile sahneye ticari bir kripto paradan ziyade dolara endeksli bir sanal para getiriyor. Her bir koinin karşılığının JP Morgan Chase bankalarında olacağı belirtiliyor.
Kurumsal olarak erken dönem başvurularını almaya başladıklarını belirten Umar Farooq, "sadece müşterilerimizle sınırlı kalsak bile bu projeden geri kalmayacağız" diyor. Önümüzdeki dönemlerde ilk JP Morgan ve kripto parayı yan yana daha çok duyacağız gibi görünüyor. Bakalım bu deneme nasıl gelişmelerle sonuçlanacak ve her geçen gün daha çok dile getirilen 2020 global ekonomik krizinde nasıl bir rol alacak.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap