Google'ın uzun süredir merak konusu olan YouTube finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. Şimdiye kadar YouTube'un finansal rakamlarını paylaşmayan şirket, yasa koyuculardan ve yatırımcılardan gelen baskılar karşısında bir süre sonra abu rakamları açıklayabilir.
Google'ın bugün açıklayacağı dördüncü çeyrek kazanç raporunda YouTube'un finansal durumuna yer vermesi beklenirken, Wall Street analistleri müşterilerini bu konuda uyarmaya başladı. Robert W. Baird & Co'dan analist Colin Sebastian müşterilerine yazdığı notta şu ifadeyi kullandı:
2019'daki video stratejisinin kapsamının daha fazla netlik kazanmasını bekliyoruz.
Sebastian'a göre Google’ın YouTube’un gelirlerini bugün paylaşılacak kazanç raporunda veya bu yılın ilerleyen aylarında göstermesinin, Google’ı, finansal kaynaklarını “daha çeşitlendirilmiş bir işletmeyi aydınlatmak” için yatırımcılara dağıtma konusunda motive edebileceğine inanıyor. Sebastian görüşünü şu cümlelerle detaylandırıyor:
Genelde yatırımcılar Google'ı hala aramada sadece tek bir işi becerebilen bir şirket olarak görüyor. Eğer bu işi biraz daha aydınlatmaya karar verirlerse bu durumun hisseler için bir katalizör görevi göreceğiniz düşünüyoruz.
Bunun yanı sıra Sebastian'a göre hem yatırımcıların hem de yasa koyucuların detaylı olarak şirketi incelemesi, Google'ı YouTube hakkında detayları paylaşmaya teşvik edebilir. Bu noktada Sebastian, Amazon'un bulut tabanlı birimi AWS'nin finasal detaylarını 2015 yılında açıklamasını örnek gösteriyor.
Tarihsel olarak baktığımızda Google'ın sadece reklamlar üzerinden elde edilen gelir rakamlarını ve sürücüsüz otomobiller veya sağlık teknolojisi gibi daha uzun vadeli projelere dair tahminleri paylaştığını görüyoruz. Bu noktada Google'ın sergilediği şeffaflıktan uzak tavır, analist ve yatırımcıların YouTube gibi Google'ın en fazla gelir getirebilecek ürünlerinin hacmini ve büyümesini hesaplamasını zorlaştırıyor.
Sebastian YouTube'un 2018 yılında yaklaşık 20 milyar dolar gelir elde ettiğini tahmin ediyor. Ancak bu gelire rağmen YouTube'un çok da karlı bir işletme olduğunu düşünmüyor.Bu arada Sebastian'ın Alphabet'in YouTube'un rakamlarını açıklayıp açıklamayacağına dair kesin bir bilgisi bulunmadığını da ekleyelim. Öte yandan bir başka Wall Street analisti bugün açıklanacak olan dördüncü çeyrek gelirlerinde YouTube'un finansal rakamlarının bakacakları en önemli faktörlerden biri olduğunu söylüyor.
Dünyanın 1 numaralı video yayıncılık sitesi olan YouTube, siteyi her gün bir milyar saat görüntüleyen ziyaretçilere sahip. Display reklamlar üzerinden gelir elde eden sitenin bir başka geli modeli ise video reklamlar . Şirketin bir süre önce abonelik modeli YouTube Red'i yayına almak yurt dışında kullanıcılarına premium TV ve müzik servisi sunmaya başladığını da hatırlatalım.Geçtiğimiz yıl Morgan Stanley'nin YouTube'un değerinin 160 milyar dolar olduğunu belirttiğini de ekleyelim.
Bu arada Pivotal Research Group'tan Kıdemli Araştırma Analisti Brian Wieser da tıpkı Colin Sebastian gibi Google'ın YouTube finansal rakamlarını paylaşması gerektiğini düşünüyor. Yine de şirketin bu paylaşımı yapacağı konusunda pek de umutlu değil:
Açıklamaları gerekiyor ama gelecek günlerde hiç böyle bir açıklama yaparlar mı bilmiyorum. Onları bu açıklamayı yapmaya ne iter onu da bilmiyorum.
Hazırladığı bir raporda YouTube tüketiminin toplam TV tüketiminin yüzde 15'ine denk geldiğini ifade eden Wieser, Google'ın şimdiye kadar YouTube'un finansal rakamlarını açıklaması halinde bu rakamların büyük ihtimalle pek de iyi sonuçları ortaya koymayabileceğini ifade ediyor. Wieser bu konuda şu açıklamayı yapıyor:
Evet, büyük gelirler elde ediyor ancak aynı zamanda da pahalı bir iş. Google'ın toplam sermaye harcamalarının çoğu YouTube'u desteklemek için kullanılıyor.
Wieser'a göre Hindistan ve Endonezya gibi gelişmekte olan pazarlarda YouTube kullanımı ve büyümesi devasa olsa da bu pazarların reklama yatırım yapma potansiyeli oldukça düşük. Bu nedenle YouTube'un gelir elde ihtimali de azalıyor.
Tüm bunları düşündüğümüzde Google'ın henüz YouTube finansal rakamlarını paylaşmamak istemesi oldukça makul. Belli ki şirket rakamları açıklayarak YouTube'un bu olumlu büyüme imajına gölge düşürmek istemiyor.
Öte yandan yasa koyucular bu konuda Google'ı adım atmaya zorlayabilir. Birçok ülkede yasa koyucuların internet şirketlerinin şeffaflığını ve güvenilirliğini sorguladığı son yıllarda, yetkililer, Google'dan bir şeffaflık adımı atarak YouTube'un perde arkasını açıklamasını isteyebilir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap