Instagram 1 milyar kullanıcı barajını aşarken, Instagram Hikayeler günlük 500 milyon kullanıcıya ulaştı. 2018'in Haziran ayında 400 milyon günlük kullanıcıya sahip olan Instagram Hikayeler, 6 ayda kullanım oranına 100 milyon kullanıcı ekledi.Bu arada 2 milyon reklam verenin Facebook'un reklam panelinden Hikayeler reklamları satın aldığını da ekleyelim.
Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg, geçmişte Hikayeler özelliğini Facebook'ta ezber bozan son özellik olarak nitelemişti. Ancak geçtiğimiz yıl eğlence ve etkileşimden çok güvenliğe odaklanmak durumunda kalan şirket, önümüzdeki dönemde insanların hayatında daha büyük iyileştirmeler yapan ürünler çıkarmayı planlıyor.
Bugün açıklanan 2018'in dördüncü çeyrek verilerinin ardından Zuckerberg Facebook'un bu yıl çıkaracağı yeni ürünlerin faaliyet alanlarını aktardı:
- Güvenlik ve gizlilik için daha fazla özelliğe şifreleme ve geçici olma özelliği eklenecek.
- Mesajlaşma özellikleri Messenger ve WhatsApp'ı sosyal deneyimlerinizin merkezi haline getirecek.
- WhatsApp ödemeleri daha fazla ülkeye açılacak.
- Hikayeler yeni özel paylaşım seçeneklerine kavuşacak.
- Gruplar Facebook'un düzenleyici bir özelliği olacak.
- Videolar ayrı bir sekmeden Haber Kaynağı'na taşınacak ve Facebook Watch, daha yaygın bir özellik olarak konumlanacak.
- Artırılmış ve Sanal gerçeklik geliştirilecek ve Oculus Quest'in baharda teslimatı gerçekleşecek.
- Instagram'ın e-ticaret ve alışveriş özelliklerine yeni özellikler eklenecek.
Zuckerberg bu yeni ürün planlarını çıklarken, kendisine Facebook Messenger, Instagram ve WhatsApp uygulamalarına getirilecek olan şifrelenmiş çapraz mesajlaşma özelliğini yayınlama konusundaki planları da soruldu. Zuckerberg ise bu özelliğin, şirkete mali kazanç sağlamaktan çok kullanıcı deneyimini iyileştirmek üzere ortaya çıkarıldığını ifade etti. Bu çapraz mesajlaşma özellikle WhatsApp'ın yaygın olarak kullanıldığı ülkelerde Marketplace satıcı ve alıcılarının Messenger yerine WhatsApp üzerinden iletişim kurmasını sağlayacak.
SMS hizmetinin Messenger üzerinden kullanan Android kullanıcıları ise bu şifrelenmiş çapraz mesajlaşma sayesinde kısa mesajlarını da uçtan uca şifrelenmiş bir şekilde gönderebilecek. Zuckerberg, şifrelenmiş mesajlaşmaları yaygınlaştırmayı, Facebook'u anti merkezci bir yapıya taşımak olarak görüyor. Aynı şekilde kullanıcıların verilerini şirketin sunucularında tutmayarak bu verilerin güvenliğini de sağlamış oluyor. Yine de Zuckerberg, bu özelliğin hayata geçmesinin 202o'yi bulacağını düşünüyor.
Her ne kadar çapraz mesajlaşma özelliğinin gelmesi zaman alacak olsa da, Facebook'un uygulama ailesine yaklaşımı uzun süredir kendini belli ediyor. Facebook, Instagram, Messenger ve WhatsApp'tan oluşan uygulama ailesinde toplamda 2.7 milyar aylık kullanıcı bulunuyor. Şimdiye kadar uygulama ailesi kapsamında sunduğu istatistiklerle gelecek vadettiğini gösteren Facebook, kendi büyüme yavaşlığını arka planda bırakmaya kararlı. Şirketin geleceğini şekillendiren bu stratejinin önümüzdeki yıllarda da sık sık karşımıza çıkacağını söylemek mümkün.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap