Naspers, Rus ilan sitesi Avito'yu 1,16 milyar dolar karşılığında satın aldı

Naspers, Rus ilan sitesi Avito'yu 1,16 milyar dolar karşılığında satın aldı

Naspers, Rusya merkezli ilan sitesi Avito'yu 1,16 milyar dolar karşılığında satın aldı. Naspers, 2015 yılında da Avito'nun çoğunluk hissesini 1,2 milyar dolar karşılığında satın almıştı. Yeni satın almanın tamamının nakit ödeme yöntemiyle gerçekleştiğini de belirtelim.

Avito, günlük 10,3 milyon tekil ziyaretçisi bulunan, Rusya'nın en büyük ilan sitesi olarak faaliyet gösteriyor. Şu anda eşya, otomobil, emlak, iş ve diğer hizmetleri içeren kategorileri kapsayan sitede 47 milyona yakın ilan bulunuyor. İlanlar, e-ticaretin çok retro bir köşesi gibi görünse de günden güne büyüyen bir sektör olarak karşımıza çıkıyor.

Özellikle Rusya'da, ilan pazarının e-ticarette çok fazla potansiyeli bulunuyor. Çünkü ülkede çok yüksek bir internet ve akıllı telefon kullanıcısı bulunuyor. Ancak yine de Rusya, toplam pazar büyüklüğü söz konusu olduğunda İngiltere, Fransa ve Almanya'nın gerisinde kalıyor. Morgan Stanley, Rusya'da 2020 yılına kadar e-ticaret piyasasının yaklaşık 31 milyar Euro değerinde olacağını tahmin ediyor. Ancak bu sektörün 2017'de sadece İngiltere'de 200 milyar Euro, Fransa ve Almanya'nın her ikisinde de yıllık olarak 90 milyar Euro’yu bulduğunu da belirtelim.

Naspers, halihazırda güçlü olduğu şirketlerdeki pozisyonunu pekiştirmek için aynı zamanda daha fazla talep üzerine hizmet vermek ve finansal alanlarda yenilikler yapmak gibi eski iş alanlarına yatırım yapıyor. Şirket akabinde yeni iş alanlarına yatırım yapmak için bu işlemlerden elde edilen parayı kullanıyor.

Naspers CEO'su Bob van Dijk yaptığı açıklamada Avito'nun Rusya'nın önde gelen online ilan oyuncusu olduğunu ve paylarını artırma kararlarında bu büyük işin ve Rusya internet pazarının önemli olduğunu söylüyor. Bu yatırımın online yemek sunumu ve fintech'in yanı sıra Naspers için temel bir odak noktası olan online ilanlardaki küresel konumunu daha da güçlendireceğini söylüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.