Facebook Sayfa ve Grupları eyleme geçmeden önce silebilecek

Facebook Sayfa ve Grupları eyleme geçmeden önce silebilecek

Facebook bugün yaptığı bir duyuruyla sosyal ağın Topluluk Kurallarını ihlal eden Facebook Sayfalarından içerik kaldırılması sürecinin değiştirildiğini açıkladı. Topluluk Kuralları ihlalinin yanı sıra üçüncü parti haber doğrulama hizmetleri tarafından yanlış olduğu tespit edilen içerikleri paylaşan sayfalar da bu sürece tabi tutulacak.

Aynı zamanda ihlaller nedeniyle kapanan Sayfaların yeni Sayfalar açarak platforma girmesi ve aynı haberleri başka Sayfa ve gruplarda paylaşması da proaktif olarak engellenecek. Bu iki problemi çözebilmek için Facebook yeni “Sayfa Kalitesi” sekmesini yayına alacak. Bu alanda sayfanın kim tarafından yönetildiği, hangi içeriğin ilke ihlali nedeniyle kaldırıldığı ve hangi içeriğin yalan haber olarak değerlendirildiği görüntülenebilecek.

Bu yeni sekmede sayfanın kaldırılmasına sebep olan ilke ihlali de nefret söylemi, şiddet içeren ve sansürlenmemiş içerik, taciz, zorbalık, yasal düzenlemelere tabi ürünler, yetişkin çıplaklığı ve cinselliği, tehlikeli kişi ve kuruluşlar olarak sınıflandırılacak.

Bu noktada Facebook'ta izin verilmeyen tehlikeli kişi ve kuruluşlar seçeneğini açmakta fayda var. Bu sınıflamaya dahil edilen kişi ve kuruluşlar gerçek dünyada bir çok kişi ve ülkeye zarar veren faaliyetlerde bulunmakta. Bu tanıma, nefret grupları, terör faaliyetleri, toplu katliam ya da seri cinayet, insan kaçakçılığı ya da organize suç ya da şiddetle ilgili insanlar ve topluluklar dahil ediliyor. Facebook’un ayrıca, bu tür aktivitelere katılanlar için övgü veya destek ifadesinde bulunan içerikleri de kaldırdığını belirtelim.

Bu ihlal etiketlemesinin yanı sıra Sayfa Kalitesi sekmesi hangi içeriğin sıralamasının Facebook algoritması tarafından düşürülebileceği konusunda da Sayfa yöneticilerini uyarıyor. Uyarıda bulunulan içerikler arasında doğrulama organizasyonlarının yalan haber olarak sınıflandırdığı içerikler de yer alıyor.

Aslında son bir kaç yıldır Facebook’un bu haberlere savaş açtığı biliniyor. Tık tuzağı haberlere karşı önlem alan şirket, yalan haberleri de işaretleyerek görünürlüğünü azaltmak üzere harekete geçiyordu. Ancak tık tuzağı haberleri platformda yayanlar, Facebook'un aldığı bu önlemlerden bihaber olabiliyordu. Bu yeni özellikle birlikte haberi platformda yayan kişiler de Facebook'un aldığı önlemlerin bilincinde olacak.

Facebook sıralaması düşürülen haber içeriklerini birkaç farklı kategori üzerinden tanımlıyor. Sıralaması düşürülen içerikler arasında doğrulama merkezlerinin asılsız, karma ve asılsız başlık seçeneklerini işaretlediği haberler de yer alıyor. Bunun yanı sıra IP ihlali, spam veya tık buzağı olarak işaretlenen içeriklerin sıralaması düşürülse de Sayfa Kalitesi sekmesinde gösterilmiyor.

Facebook'un proaktif olmak adına attığı bu adım, platformun moderasyon odaklı birçok problemini çözebilir. Özellikle belli nedenlerden ötürü kapanan sayfaların yeniden açılamaması şirketin platform için verdiği tüm mücadelelerin olumlu sonuçlanmasını sağlayacaktır. Öte yandan bu yeni düzen Facebook'un Sayfa ve Gruplar eyleme geçmeden önce onları ortadan kaldırmayı da içeriyor. Bu durumda bir çok sayfa ve topluluk sahibinin Facebook'a karşı olumsuz bir tavır benimseyeceğini söylemek mümkün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.