Hepsiburada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Dünya Ekonomik Forumu'nda düzenlenen "Dijital Ekosistemler Dünyasında, Şirket Teorisi" başlıklı panele konuşmacı olarak katıldı. Hanzade Doğan Boyner, Hepsiburada'nın 2018'de yüzde 60 büyümesi de dahil olmak üzere dijital dönüşüme dair önemli açıklamalarda bulundu.
Her yıl İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleştirilen WEF'in bu yılki zirvesinin başlığı "Küreselleşme 4: Dördüncü Sanayi Devrimi Çağında Küresel Yapıyı Şekillendirmek" olduğunu belirtelim. Zirvede Hepsiburada’nın dijital dönüşümde öncü çalışmalarını anlatan Boyner, bu konuda kendisine sorular yönelten muhabirlere şu açıklamalarda bulundu:
"Zirvede dünyadaki gelişim, teknolojik değişimler, çevre ve kurumsal sosyal sorumluluk gibi konular her yıl farklı bir başlık altında tartışılıyor. Ben de Davos'ta farklı platformlarda Türkiye’nin yeni ekonomisinin bu konudaki büyük potansiyelini anlatarak, perakendenin dijital dönüşümüne nasıl öncülük ettiğimizi, Hepsiburada’nın çalışmalarından ve projelerinden örnekler vererek paylaştım."
Kurumlar dijital nesli ve değişen dijital çağı anlamalı
Dünyanın en etkili siyasi ve iş dünyasının liderlerinin katıldığı Türkiye'nin alınan tedbirlere hızlı cevap veren ve ibreyi kolayca pozitife çevirebilen dinamik bir ülke olduğuna dikkati çeken Boyner, "Bu sebeple devletimiz tarafından atılan adımların çok olumlu sonuçlar doğuracağını düşünüyoruz. E-ticaretin lider platformu olarak ülkemiz ve bölgede fark yaratmaya katkı sağlamaya devam edeceğiz." dedi.
Boyner, dijital dünyanın gelişmesiyle birlikte, sektör ayrımı yapılmaksızın tüm şirketlerin dijital dönüşüme ayak uydurmasının önemine dikkati çekti.
Türkiye'nin bu konuda gerekli adımları attığını belirten Boyner, "yeni dünya"da ülke olarak başarılı olmaya devam etmek için, her sektör ve şirketin kendi dijital dönüşüm haritasını çıkararak uygulaması gerektiğini kaydetti. Dijital neslin hem ticareti şekillendirdiğini hem de şekillendirdikleri dünyada nerenin müşterisi olacaklarına kendilerinin karar verdiğini anlatan Boyner, "Kurumların dijital nesli ve değişen dijital çağı çok iyi anlaması gerekiyor." dedi.
Boyner, Hepsiburada'nın "dijitalin içine doğmuş" ve Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük eden bir online perakende şirketi olduğunu söyledi. Boyner şöyle konuştu:
"Hepsiburada’da en üst düzey kadromuzdan başlayarak her kadememizde ve ekosistemimizi de dahil edecek şekilde sürekli dijitalleşmenin önemine ve yol haritasına vurgu yapıyoruz. Ülkemizdeki küçük ve orta büyüklükteki şirketler başta olmak üzere, girişimcilerin dijital ekonomiye katılımını teşvik ediyoruz. Türkiye’nin Hepsiburada’sı olarak yapıcı iş modelimiz ve pazar yerimizle yaklaşık 17 bin perakendeci işletmeyle el ele ülkemizdeki e-ticaret ekosisteminin büyütmeye devam ediyoruz.
Türkiye’nin perakende sektörünün alanın da dijital dönüşümü sürükleyen sektörlere öncülük edebileceğini görüyoruz. Dünyaya baktığımızda geride değiliz. Aksine çok hızlı bir büyüme içerisindeyiz ve örnek teşkil edecek uygulamalara imza atıyoruz."
2023 yılında 250 milyar TL’lik pazar hacmi
Boyner, tüm iş kollarında etkisini hissettiren dijitalleşmenin, genç nüfus artışı ve internet kullanımının artması gibi etkenlerle, dünyada ve Türkiye’de e-ticaret sektörünü hızla büyüttüğünü ifade ederek, Türkiye’de e-ticaret pazarının yıllık yüzde 35 bandında büyümeye devam ettiğini aktardı. Boyner'in bu konudaki açıklaması ise şöyle:
"2018 yılında sektör yine iyi bir büyüme kaydetti ve yıl sonunda yaklaşık 30 milyar TL’lik bir hacme eriştiği tahmin ediliyor. Tatil, seyahat ve şans oyunları pazarı hariç... Bu büyüme çerçevesinde perakendenin toplam perakende içindeki payının yüzde 5’e yükseldiğini tahmin ediyoruz. Türkiye’nin bu müthiş potansiyeli nedeniyle 2023 yılında 250 milyar TL’lik bir pazar hacmine erişeceğini öngörüyoruz. Bu da sağlıklı, dengeli 10 kat büyüme anlamına geliyor.E-ihracat pazar büyümesine katkı sağlayacak, bu süreçte Türk markaları dünya pazarlarında daha çok yer alacak. Bu süreçte, Türkiye’nin lider e-ticaret platformu ve dijital dönüşümün öncüsü olarak, e-ticaret ekosisteminin gelişmesine ülkemizin dijital ekonomisinin büyümesine katkımızı var gücümüzle sürdürmeye devam edeceğiz."
Hepsiburada 2018'de yüzde 60 büyüdü
Hepsiburada olarak 2018 yılını sektör ortalamasının üzerinde, yüzde 60 büyümeyle kapattıklarını aktaran Boyner, önümüzdeki yıllarda da aynı şekilde hız kesmeden büyümeyi sürdürmeyi hedeflediklerini söyledi.
Şimdiye kadar olduğu gibi, 2019 yılında da müşterilerinin hayatını kolaylaştırmaya yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Boyner, "Ar-Ge, lojistik ve teknoloji alanlarındaki yatırımlarımızla ekosisteme katkı sağlamaya devam edeceğiz. Pazar yeri modelimizle birlikte 2023’te 50 binden fazla işletme ve yeni girişim, işlerini bizimle e-ticarete taşıyarak büyütecek." bilgilerini verdi. Boyner, yerli ve milli politikasını destekleyen aksiyonları sürdüreceklerini dile getirerek, yerli üretici ve ürünlerin ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacağını anlattı. Türkiye’nin iç ve dış ticaretini e-ticaret modeliyle destekleyeceklerini kaydeden Boyner, 2019’da hem işletmelerin hem de ülke ekonomisinin gelişimine ivme katacak yeni projeleri hayata geçireceklerini söyledi.
Boyner, rekabetçiliklerini güçlü tutabilmek için e-ihracatı kolaylaştıracaklarını ifade etti ve 2019 projelerine ilişkin şu bilgileri verdi:
"Ülkemizin ihracat strateji ve hedeflerine uygun olarak, özellikle daha önce e-ihracat yapmamış küçük ve orta ölçekli işletmeler başta olmak üzere tüm Türkiye’deki işletme ve girişimcilere e-ihracat fırsatı sağlayarak uluslararası pazarlara erişim imkanı sunmaya başlıyoruz. Hepsiburada olarak sadece işletmeleri dünya pazarları ve müşterilerle buluşturmakla kalmıyor, ürünlerin hızlı, güvenli ve makul lojistik çözümlerle yurt dışına ulaştırılmasını sağlayan bir sistem kuruyoruz. Ürün geliştirilmesi, ürünlerin e-ticaret platformunda doğru konumlandırılması, pazarlama faaliyetleri, lojistik ve gümrük hizmetleri, yerel dil desteği, yerel tahsilat ve ödeme çözümleri dahil birçok konuda bütünleşik çözümler sunmaya hazırız."
E-ticarette vergi düzenlemeleri
Boyner, dünyada E-ticaret vergi düzenlemelerinde belirsizliklerin bulunduğunu hatırlatarak, ülkelerin pazarları için uluslararası rekabete karşı daha korumacı tutum sergilemeye başladığını hatırlattı.
Hükümet politikalarına paralel olarak Hepsiburada'nın da Türkiye pazarından gelir sağlayan yerleşik veya yerleşik olmayan ticari işletmelerin ülkeye vergi katkılarını tam olarak yapmaları gerektiğini anlatan Boyner, "Vergisel boyutun yanı sıra, yerli perakende sektörümüz nezdinde rekabet ortamını daha adil ve sağlıklı hale getirecek, sektörün karlılık oranlarını artıracak, iş hacmi ve istihdamı büyütmeye yönelik tedbirleri, tüm sektör olarak almaya devam edebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap