Facebook güneş enerjisiyle çalışan drone projesini yeniden gündeme getirdi

Facebook güneş enerjisiyle çalışan drone projesini yeniden gündeme getirdi

Geçtiğimiz yıl  güneş enerjisiyle çalışan drone projesi Aquila’ya devam etmeyeceğini açıklayan Facebook,proje için yeniden çalışamalara başladı. Proje kapsamında havacılık devi Airbus ile işbirliği yapan başlayan Facebook, Avustralya'da droneları test etmeye başladı.

Hatırlarsanız her bölgeye internet götürmek amacıyla başlayan bu proje, ilk olarak 2014 yılında hayata geçirilmişti. Geçtiğimiz yıl Facebook’tan Yael Maguire, kendi uçaklarını bundan böyle tasarlamayacaklarını ya da inşa etmeyeceklerine karar verdiklerini açıklamıştı. Görünen o ki; bu yeni işbirliği şirketin donanım sorununu çözerken, projenin de yeniden gündeme gelmesini sağlıyor.

Aslında bu Facebook ve Airbus'ın ilk işbirliği değil. İkili 2017 yılında uydu droneları için bir iletişim sistemi üzerinde çalışmıştı. Bu noktada Facebook ve Airbus'ın geçtiğimiz yıldan beri bu yeni proje için iletişim halinde oldukları ortaya çıktı. Bir süredir iş birliği yapmayı düşünen iki şirket test uçuşu tarihlerini Kasım ve Aralık 2018 olarak belirlemişti.

Bu nerede gerçekleştiği henüz bilinmeyen test uçuşlarında savunma, insanlara ve çevreye yardım operasyonları için tasarlanan Airbus’ Zephyr drone kullanıldı. Zephyr, Facebook’un şu an iptal edilmiş olan Aquila uçağı planına çok benziyor. Tıpkı Aquila gibi Zephyr de güneş enerjisi kullanıyor ve aylarca uçabilen bir Yüksek İrtifa Sanal Uydusu (HAPS) olarak tanımlanıyor.

Facebook'un seçtiği Model S versiyonu ise 25 metrelik kanat genişliğine sahip. Model S aynı zamanda 20 km'ye kada yükselebliyor ve aşağıdakilere yayın yapabilmek için milimetrik dalga radyosu kullanıyor.

Test edilen cihazın özelliklerine baktığımızda Facebook ve Airbus'ın bu drone'u internet yayını yapmak için kullanacağını söyleyebiliriz. Yine de elimizdeki veriler sadece toplantı saatlerini ve kullanılan ürünlerin planlarını kapsıyor.

Bir Facebook yetkilisi ise konu hakkında şu açıklamayı yapıyor:

Yüksek İrtifa Sanal Uydusu (HAPS) bağlantısı üzerinde partnerlerimizle çalışmaya devam ediyoruz. Şu anda paylaşabileceğimiz  daha fazla bilgi yok.

Görünen o ki; Facebook'un platformuna daha fazla kullanıcı eklemek üzere başlattığı internet.org projesi henüz rafa kalkmış değil. Kim bilir belki de şirketin yeni kullanıcılara en çok ihtiyaç duyduğu şu günlerde bu proje, şirketin geleceğini garanti altına almasını sağlayabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.