Evden e-ticaret yapanlara devletten vergi muafiyeti

Evden e-ticaret yapanlara devletten vergi muafiyeti

Evden e-ticaret yapanlara devlet desteği geliyor. Artık vatandaşlar, evlerinde ürettikleri ürünlerin internet satışından elde edilen gelirlerin 30 bin lirasını vergiden muaf tutabilecek. Üstelik düzenleme yalnızca ev hanımlarını değil tüm vatandaşları kapsıyor.

Ekonomide rahatlatma yaratmak amacıyla  TBMM vergi alanında desteklerin bulunduğu yeni torba yasayı Meclis’ten geçirdi. Genel Kurul’da kabul edilen yeni yasa ile evlerinde ürettikleri ürünleri internet ve benzeri elektronik ortamlarda satanlar, artık esnaf muafiyetinden yararlanma haklarına erişebilecek.

Vatandaşların evlerde ürettikleri ürünlerin internetten satışından kaynaklanacak gelirlerin bir yıllık asgari brüt ücreti geçmeyen bölümünün vergiden istisna olması planlanıyor. Bu meblağ 2019 için yaklaşık 30 bin liraya tekabül ediyor. Vatandaşlara sunulan bu yeni haktan, iş yeri açmaksızın evlerde imal edilen havlu, örtü, çarşaf, çorap, dokuma mamulleri, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri satanlar yararlanacak.

Düzenlemenin sadece ev hanımlarını kapsadığını söyleyerek yöneltilen eleştirilere TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç ise şöyle cevap verdi:

“Zaten esnaf muafiyeti kapsamında KDV yok. Orada herhangi bir tavan da yok, bu devam ediyor. Bu 30 bin lira tavanı yukarıya çekilebilirdi biraz daha. Önümüzdeki sene bu madde tekrar önümüze gelir, 60 bin liraya ya da 70 bin liraya çıkarma noktasında adım atılır. ‘Ev hanımı’ mıdır, ‘ev kadını’ mıdır, ‘ev erkeği’ midir, ‘ev beyi’ midir? Burada maddenin aslına baktığınızda evde kalan, başka iş yapmayan erkek ya da kadın hiç fark etmiyor, herkesin faydalanabildiği bir muafiyettir.”

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.