IATA Pay yolcuların daha ucuz uçak bileti almasını sağlayacak

IATA Pay yolcuların daha ucuz uçak bileti almasını sağlayacak

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) tarafından geliştirilen ödeme yöntemi IATA Pay, hem havayolu firmalarının  hem de yolcuların lehine olacak bir sistem üzerinde çalışıyor. Havayollarının kartlı ödemeler sonucunda maliyetlerinin 8 milyar doları bulduğu ve her geçen gün de artmaya devam ettiği belirtiliyor. Bu havayolları için de ciddi bir yük getiriyor, dolayısıyla bu maliyetler yolcu bilet masraflarına da yansıyor.

IATA Pay ile havayolları Mastercard ve Visa gibi aracı ödeme kuruluşlarına ödediği komisyon ücretlerini azaltacak, hem de aynı zamanda yolcu haklarının da korunarak yolcuların bu sebeple daha ucuz uçak bileti satın alabilmelerini sağlayacak. Türk Hava Yolları ve Pegasus'un da üyesi olduğu IATA'nın toplamda 290 üyesi bulunuyor ve uluslararası hava trafiğinin yüzde 82'sini temsil eden önemli bir birlik olarak kabul ediliyor.

İlk etapta Cathay Pacific, Scandinavian ve Emirates havayolları tarafından pilot olarak test edilen program İngiltere merkezli fintech girişimi ipagoo ile işbirliği hayata geçirilmiş ve testlere başlanmış durumda. Yakın gelecekte daha fazla havayolunun sisteme katılması ve başarılı olması halinde uçak biletlerinin satılacağı bir platformun ortaya çıkması bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.