Netflix, Black Mirror: Bandersnatch yüzünden davalık oldu

Dijital yayın platformu Netflix, geçtiğimiz haftalarda yayınlanan interaktif filmi Black Mirror: Bandersnatch yüzünden davalık oldu.
Netflix, Black Mirror: Bandersnatch yüzünden davalık oldu

Dijital yayın platformu Netflix, geçtiğimiz haftalarda yayınlanan interaktif filmi Black Mirror: Bandersnatch yüzünden davalık oldu. "Kendi maceranı kendin seç" anlamına gelen Choose Your Own Adventures adlı serilerin sahibi olan yayıncı Chooseco şirketi, kendi tercihlerinizi seçerek ilerleyebildiğiniz bir bölüm olan Black Mirror: Bandersnatch'e 25 milyon dolarlık dava açtı.

"Kendi tercihlerini seçme" başlığının ticari bir marka olduğunu belirten yayıncı firma Chooseco, Netflix'in bu markaya ait lisansı ihlal ettiğini söylüyor. Chooseco, Netflix'in 1980 ve 1990 yılları arasında yayımlanan serisini izinsiz olarak kullandığını öne sürüyor. Bandersnatch'i izleyenler de hatırlayacaktır; filmdeki ana karakter, üzerinde çalıştığı oyunun kurgusal bir "choose your own adventure" kitabına dayandığını söylüyordu. 80'lerde bir furya haline gelen bu akımı da göz önünde bulundurduğumuzda Chooseco'nun çok da haksız olmadığını söylemek mümkün duruyor.

Chooseco'ya göre 20th Century Fox, interaktif bir içerik hazırlamak için gerekli lisanslara sahip. Netflix ise 2016'da beri lisans almaya çalışmasına rağmen bu konuda herhangi bir sonuca ulaşamadı, ancak yine Black Mirror: Bandersnatch'i platformunda yayınlamayı tercih etti. Chooseco ise Bandersnatch lansmanından önce Netflix'e bir mektup gönderdiğini iddia ediyor.

Netflix'in herhangi bir dönüş yapmadığı firma, adını izinsiz kullandığını iddia ettiği Netflix hakkında en az 25 milyon dolarlık bir tazminat talep ediyor. Üstelik Chooseco, platformun Black Mirror: Bandersnatch'ten kazandığı kârı da istiyor. Ancak Netflix tarafından konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadığını da belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.