Merkez Bankaları dijital paralarını oluşturma konusunda çekingen

Merkez Bankaları dijital paralarını oluşturma konusunda çekingen

Bank for International Settlements (BIS) tarafından yapılan araştırmaya göre merkez bankalarının dijital para birimleri oluşturma konusunda çok istekli olmadığı ortaya çıktı.

Aralarında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın da bulunduğu tam 63 farklı ülkenin merkez bankasının katıldığı araştırmada çıkan sonuçlar, merkez bankalarının çoğunun dijital para birimleri konusunda dikkatli davranıyor. Merkez bankaları konuyu genellikle kavramsal bir aşamada olduğunu değerlendirirken, dijital para birimlerini araştırma ve trendleri takip etme konusunda da geride kalmıyorlar. Kısacası merkez bankaları bu konuyu belki biraz uzaktan ama pürdikkat izliyorlar.

Her ne kadar araştırmanın genel çıktısı, merkez bankalarının duruşunun çekimser olduğunu söylüyor olsa da, bazı bankaların bu alanda testler yaptığı ve kendine has koşullarıyla birkaç merkez bankasının harekete geçerek kısa ya da orta vadede dijital para birimleri çıkabileceğinin de altı çiziliyor.

Raporda İsveç'in e-Krona'sı ve Uruguay'ın e-Peso'su örnek gösterildi. Kısacası rapor aslında bu alanda öncü olan merkez bankaları olduğunu da gösteriyor. Bunun yanı sıra araştırmanın dünya nüfusunun çok büyük bir kısmını sorumluluk alanında bulunduran toplam 63 merkez bankasından oluşması da yakın gelecekte merkez bankalarının çıkartacağı dijital para birimleri ile nasıl ve ne zaman tanışacağımızın da bir göstergesi olabilir.

Dijital para birimleri konusunda çalışma yapacağını söyleyen merkez bankalarının sayısı da geçtiğimiz seneye göre artmış. Kısacası merkez bankaları kendi dijital para birimlerini yaratmak adına araştırma ve çalışmalar yapma konusunda açıklar. Ancak kısa vadede bir dijital para birimi ihraç etme sorusuna merkez bankalarının yüzde 85'inden fazlası çok düşük ya da biraz düşük ihtimal cevabını vermiş durumda.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.