2 milyar dolar yeni yatırım alan WeWork, The We Company'e dönüşüyor

2 milyar dolar yeni yatırım alan WeWork, The We Company'e dönüşüyor

Halka açık olmayan en değerli şirketlerden biri olan WeWork, ortak çalışma alanı sağlayıcı konumunun dışına çıkalı çok oldu. Müşterilerine sadece iyi koşullarda çalışma imkanı sunmanın ötesine geçen WeWork, yıllardır yaşam koşullarını iyileştirme ve "ortak yaşam" olgusunu daha geniş kitlelere yayma yolunda önemli adımlar atıyor.

SoftBank'dan alınan 2 milyar dolarlık son yatırımla beraber değerini 47 milyar dolara ulaştıran WeWork, isim değişikliğine gideceğini açıklamıştı ve son gelişmelerle beraber WeWork kurucu ortağı ve CEO'su Adam Neumann bu isim değişikliğinin arkasındaki detayları Fastcompany ile paylaştı.

2 milyar dolarlık son SoftBank yatırımının arkasında aslında bir hayal kırıklığı yatıyor

Yılbaşından hemen önce WeWork'ün en büyük yatırımcısı ve destekçisi SoftBank, WeWork'e inanılmaz büyük bir rahatlık sağlayacak olan 20 milyar dolarlık yatırım hazırlığındaydı. Bu yatırım daha çok var olan yatırımcıların hisselerini satın almaya yönelik olduğu için CEO Adam Neumann'a inanılmaz bir rahatlık sağlayacaktı.

Adam Neumann Fastcompany'ye verdiği röportajda "Aylar süren pazarlık sonrası imza aşamasındayken SoftBank'ın hisselerinde yüzde 20'ye yakın düşüş yaşaması olayın seyrini değiştirdi" diyor.

"Masayoshi Son (SoftBank CEO'su) aradı ve 'Biz ortağız, ne yapabiliriz? Aylardır görüştüğümüz anlaşma artık geçerli değil'" dedi.

Anlaşma aşamasında masada bulunan WeWork çalışanları "adeta bir darbeydi" sözleriyle konuyu özetliyorlar ve ekliyorlar: "Adam'ın iyileşmesi bir gün sürdü. Hemen yeni bir pazarlık için masaya oturdu..."

Tatil boyunca ve ocak ayının ilk günlerinde yoğun bir şekilde çalışan WeWork ve SoftBank bu hafta 47 milyar dolar değerleme ile 2 milyar dolarlık ek bir yatırım açıkladılar. Böylece SoftBank'ın WeWork'e yaptığı yatırım miktarı 10 milyar doları geçmiş oldu.

Rakamlar her ne kadar göz dolduruyor olsa da 2018'in ilk 3 ayında 1,25 milyar dolar gelir elde eden WeWork aynı zaman 1,22 milyar dolar harcamış görünüyor. Buna rağmen 9 yaşına giren WeWork ekonomistlerin 2019 ve 2020 yıllarında beklediği türden bir ekonomik krize henüz girmediğini gösteriyor. Fakat 2 şehir hariç WeWork ofislerinin tamamında kiralama ücretlerinin düştüğü gibi bir gerçek olduğu da konuşuluyor. Yani beklenen kriz geliyor olabilir.

Adam Neumann tarafından 2009'da çizilen bir WeWork şeması

Yıllık WeWork şirket toplantısı olan ve bu hafta düzenlenecek olan WeWork Global Summit'te Adam Neumann tarafından önemli bir kurumsal ve stratejik değişim açıklanacak. İleriye dönük olarak atılan bu adımda şirketin artık WeWork olarak değil The We Company olarak adlandırılacağı duyurulacak.

The WE Company

The We Company, Neumann'ın şirket yapısını gayrimenkul kiralamanın ötesine taşımak istediği stratejisinin bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Şirket sadece masa kiralama yerine fiziksel ve dijital dünyadaki insanların yaşamlarının tüm yönlerini kapsamayı amaçlıyor.

Bu bağlamda The We Company üç ana iş biriminden oluşacak. Ana ofis kiralama işi WeWork; henüz emekleme aşamasında olan konut kiralama işi WeLive; ve şu anda bir ilkokul ve kodlama akademisi içeren ve halen gelişen bir iş modeli olan WeGrow. Net bir bilgi paylaşılmasa da bu yıl eğitim ve konaklama birimlerinin çalışmalarının yoğun bir şekilde devam edeceği bilgisi paylaşıldı. Bunun yanında 2018 yılında bir çok farklı şirketi satın alan WeWork 2019 yılı içerisinde de yeni satın almaların ve işe alımların olacağını belirtiyor. Bu yıl içinde hedeflerden birinin de 1.000 mühendisi işe almak olduğunu belirtmek gerek.

2009 yılından bir başka çalışma

Her zaman ofis alanı kiralamanın ötesinde düşündüğünü belirten Neumann, kurucu ortağı Miguel McKelvey'le ilk çalıştıkları dönemlerden, henüz WeWork kurulmadan 6 ay önce hazırladıkları bir çalışmayı paylaşıyor. WeSleep, WeSail ve WeBank'e kadar her şeyin planını hazırladıklarını belirtiyorlar. Neumann, şu anda bu hedefleri gerçekleştirmek için ihtiyaçları olan lojistik ve finansal tüm kaynaklara sahip olduklarını belirtiyor. "WeBank" hakkında sorulan sorulara ise çok fazla detay vermeden "geliyor" diye cevap veriyor.

Şu anda gözler tüm bu hedefler karşısında Neumann'a çevrilmiş durumda. Yaklaşan ve ciddi bir tahribata neden olacağı belirtilen küresel ekonomi krizi nasıl atlatacaklar, 47 milyar dolar gibi bir değerlemenin baskısı altında yaşayabilecekler mi?

Neumann, kendisinin ve ekibinin büyük bir baskı altında olduğunu belirtiyor ve ekliyor "Bir elmasın oluşması için ne kadar zaman geçmeli biliyor musun? Yarım milyon ile 4 milyon yıl arasında bir zaman. Bu benzetmeyi çok seviyorum: çok değerli bir şey yapmak için çok fazla baskı uygulamanız gerekiyor."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.