Daimler, yüksek seviyede otonom kamyonlar üretmek istiyor

Daimler Trucks, otonom kamyonlara 500 milyar euro yatırım yapıyor. Las Vegas'taki  düzenlenen CES 2019'da kısmen otomatik sürüş fonksiyonlarını sunan şirketim bir sonraki hedefi yüksek seviyede otonom kamyonların seri geliştirmesine başlamak.

Daimler ilk olarak 2019 yılında, Seviye 2'ye hakim yarı otomatik Freightliner Cascadia'yı piyasaya sürülecek. Bu seviye, sürücünün standart durumlarda müdahale etmediği, ancak gerektiğinde her zaman dikkatli olması ve acil durumlarda aracı yönlendirmesi anlamına geliyor.

Geliştirilen kamyonlar, tüm hız aralıklarında bağımsız olarak fren yapabilir, hızlanabilir ve yönlendirilebilecekler. Radar ve kamera sensörleri ile donatılan araçların, asistan entegrasyonu gibi yanal destekleri olacak.

Bildiğiniz üzere sürücüsüz araç teknolojisindeki seviye 0 ila 5 arasında ölçümleniyor. Seviye 0, araçlar herhangi bir otonom kullanım özelliğine sahip olmazken, seviye 5 araçlar tamamen otonom olarak kullanılabilecekler.  Araç üreticileri ve teknoloji şirketlerinin çalışmaları sürse de şimdilik tam otonom sürüş seviyesine gelebilen bir araç yok. Ancak Tesla'nın 2020'de "otopilot"u olan elektrikli kamyonlarının seri üretimine başlaması bekleniyor.

Otomotiv sektöründeki otonom araç üretimine yönelik yarış endüstrinin dengelerini de değiştirirken, teknoloji şirketleri de bu alanda oldukça iddialı görünüyorlar. Öyle ki, Waymo'nun sadece ABD'de uzun mesafe yük taşımacılığında transport masraflarını %30 ila %50 arasında düşürmesi bekleniyor. Günün her saati kullanılabilecek bu araçlar elbette verimliliği ve üretkenliği de artıracak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.