Lastik malzemeleri termal bozundurma yöntemleriyle bileşenlerine ayırabilen bir girişim olarak karşımıza çıkan Laska Enerji, 2017 yılında kuruldu. Onur Güdü ve Mert Kılınçel tarafından kurulan Laska Enerji, şu an için 5 kişilik bir ekip tarafından yönetiliyor. Bileşenlerine ayırma işlemi için termal bozundurma yöntemlerini kullanan Laska Enerji, lastiklerden hem sıvı ürün hem de aynı anda bir katı ürün elde edebiliyor. Elde edilen sıvı ürün yüksek kalorifik değere sahip olması sebebiyle doğrudan enerji üretiminde kullanılabiliyor.
Katı ürün ise genelde ülkemizde ithal edilerek kullanılan karbon siyahı ürünü. Karbon siyahı, otomotiv endüstrisinden kauçuk sanayisine kadar pek çok alanda ham madde olarak kullanılıyor. Lastik malzemeleri termal bozundurma yöntemleriyle bileşenlerine ayırarak temiz yakıt, çelik ve karbon siyahı üretmeyi planlayan Laska Enerji, ayrıştırdığı ürünleri temel hammadde veya katkı maddesi olarak tekrar üretime kazandıracak.
Bu işlemin çevreyi korumak ve karbon salınımını azaltmak açısından oldukça önemli olduğunu da belirtelim. Ham petrolden 1 ton karbon siyahı üretilirken doğaya yaklaşık 5,2 ton Co2 salınımı yapılıyor. Kısacası Laska Enerji’nin yöntemi ile aynı ürün ham petrol yerine lastik atıklarından üretiliyor ve oluşacak olan potansiyel Co2 salınımın önüne geçiliyor.
Laska Enerji hem ülkemizde hem de yurt dışında rakiplere sahip olduğunu da belirtelim. Rakiplerinden farklı olarak 3 aşamalı bir yöntem kullanan Laska Enerji, en son gerçekleştirdiği zenginleştirme adımı ile elde edilen ürün kalitesini artırıyor. Laska Enerji'nin elde ettiği karbon siyahı içindeki karbon miktarı yaklaşık yüzde 70 seviyelerinde.
265 bin TL hibe aldı
Bugüne kadar herhangi bir yatırım almayan Laska Enerji, geçtiğimiz Şubat ayında düzenlenen İTÜ Big Bang 2018’de 265 bin TL hibe aldı. 3M markası tarafından da desteklenen bir girişim olan Laska Enerji, 3M'in inovasyon merkezini de kullanabiliyor.
Projenin çıktılarında biri olan karbon siyahını ürünlerinde kullandıklarını fakat Laska Enerji ile yollarının kesişmesinin temel sebebinin çevresel sürdürülebilirliğin en önemli konularından biri olması olduğunun altını çizen 3M, 2019’da sürdürülebilirlik konusunda yeni bir uygulamayı daha hayata geçireceklerini de iletti.
Laska Enerji'nin ürettiği ürünlerin satışından gelir elde edeceğini de ekleyelim. 2019 yılında endüstriyel ölçekte üretime geçmeyi hedefleyen Laska Enerji, 3 yıl içinde ise yurt dışında satışlara başlamayı planlıyor. Son olarak Startup Lounge'a katılan girişimler arasında da yer alan Laska Enerji'nin Avrupa Birliği Parlementosu tarafından dünyayı değiştirebilecek 50 girişimden biri olarak seçildiğini de ekleyelim.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap